- Det här är det bästa som hänt sedan glödlampan kom, hävdar Reijo Virta.
Tekniken är känd sedan 30 år – borrning efter bergvärme. För att utvinna den outsinliga energikällan krävs en värmepump, kompressor och kollektor. Det senare är röret ned i berget varifrån värmen tas. Tills nu har det skett genom att kylmediet letts ned i ett rör och värmen kommit upp ur ett annat.
Nu finns en ny, finskutvecklad, kollektor som består av ett enda rör.
- Det finurliga är att det består av ett enda rör med fem yttre kammare, eller celler, där kylmediet förs ned i berget och ett större hål i mitten där värmen kommer upp, förklarar Reijo Virta.
Det låter enkelt och ser lika enkelt ut. Ändå kallar Reijo Virta det för en revolution som optimerar energiuttaget. Men den största vinsten är möjligheten att bygga nät, precis som gjorts med exempelvis fjärrvärmen. I Vasa är 43 villor och fyra höghus anslutna till den första stora anläggningen. Det är en försöksverksamhet som pågått i tre år och där resultaten är sensationellt bra.
- I dag är årskostnaden för uppvärmning ungefär tre euro (cirka 28 kronor) per kvadratmeter. Att jämföra med 320 kronor för den som eldar med olja och 120 kronor för direktverkande el.
Möjligheten att koppla samman flera fastigheter ger ytterligare möjligheter enligt de entusiastiska entreprenörerna. Det gör den nya kollektorn intressant inte bara för privatpersoner utan också industrier, hela bostadsområden, kommuner och företag.
Reijo Virtas förhoppning är inte bara att kollektorn ska användas i Katrineholm utan också tillverkas i kommunen. De första kontakterna är tagna, men några kontrakt eller avtal är ännu inte skrivna. Nästa steg är att entreprenörerna vill bygga några referensvillor i kommunen där man kan se att – och hur – det fungerar.
Läs mer i Katrineholms-Kuriren.