Sök bidrag först börja bygga sedan

Det råder ett fortsatt mycket stort söktryck på bidraget till solcellssatsningar.I år har man redan nått 14 000 ansökningar. En dryg fördubbling av ansökningarna som kom in i fjol

Övrigt2018-11-15 18:00

Andreas Gustafsson, handläggare på Energimyndigheten i Eskilstuna, påpekar att den rådande politiska situationen i landet kan komma att påverka förutsättningarna för solcellsstödet. Ovanpå detta är den miljard som den förra regeringen utlovade för 2019 redan intecknad i år.

Regeringen har i omgångar skjutit till mer pengar för att möta det ökade trycket. Man har också höjt bidraget från 25 till 30 procent av den totala kostnaden med anläggning och arbete. Budgeten till solcellsstödet för kommande år beslutas av riksdagen, så innan budgeten är beslutad kan man inte veta hur länge pengarna räcker eller hur många som kommer kunna få del av stödet.

Ansökan görs i förväg innan åtgärden påbörjas och stödet betalas sedan ut i efterskott. Men viktigt att tänka på är att solcellsstödet inte kan kombineras med andra offentliga stöd, som ROT-avdraget.

– Privatpersoner har möjlighet att lämna in ansökan som stöd upp till sex månader efter åtgärden med att installera solceller har påbörjats, men det finns ingen garanti för att man kommer att få stödet innan länsstyrelsen beslutat om stöd kan beviljas, säger Andreas Gustafsson.

Antalet inkomna ansökningar var 2015 lika med 2 500, året därpå 3 500. I fjol skrevs siffran till 6 000 och hittills i år har man fått in strax över 14 000 varav 9 800 är beviljade.

Hur sökandet ser ut över hela landet är väldigt olika. Av naturliga skäl är det relativt få ansökningar som kommer från Norrbotten (91 anmälningar) och Västerbotten (162).

Men ett riksmedelvärde i ansökningar är 424 per län. Om man kan bortse från Stockholm och Skåne och Västra Götaland som ensamma ligger på ca 1 800 och 1 900 respektive 2 500 ansökningar.

I Sörmland har hittills 562 ansökningar kommit in, vilket kan jämföras med 341 från Västmanland och 400 från Örebro län.

Fakta om stödet för installation av solceller

Stödet omfattar installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem och solel/solvärmehybridsystem och kan sökas av företag, offentliga organisationer samt privatpersoner. Ansökan om stöd för solceller lämnas till länsstyrelserna via en blankett eller via Boverkets portal.

Stödnivån från och med den 1 januari 2018 är 30 procent av kostnaderna. Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor och de stödberättigande kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!