Söders nior ror vikingaskeppet i hamn

Att gå från noll till premiär på två veckor borde vara en utmaning även för de mest garvade scenarbetare. Men med humor, humör och benäget bistånd från sina lärare lyckas niorna på Järvenskolan Södra ro vikingaskeppet i hamn.

Niorna på Järvenskolan Södra rundade av temaveckorna med sin musikal.

Niorna på Järvenskolan Södra rundade av temaveckorna med sin musikal.

Foto:

Övrigt2018-02-16 14:46

Balder och Loke, Freja, Tor och Oden; det är inte varje dag som den nordiska mytologin förkroppsligas på Tallåsaulans scen. Men i torsdags hände det, när Söders nior hade premiär på vårmusikalen "Viking lajn Söder på resa". Musikalen spelades två gånger för nära och kära på torsdagen och lika många gånger på fredagen, då för andra elever.

Musikalen är en årlig tradition och resultatet av två intensiva temaveckor när de nästan 200 eleverna i nian jobbar i grupper med produktionen. Några designar och syr kostymer, andra ingår exempelvis i trivselgruppen, ytterligare ett gäng ingår i kören och några skapar scenen. När temaveckorna börjar finns en ramberättelse för musikalen, resten skapas efterhand och många elever hittar nya kompisar och ny gemenskap under de två veckorna.

"Viking lajn Söder på resa" börjar med att vikingahövdingen dör, vilket komplicerar livet på många sätt för hans familj. Den självklara efterträdaren till hövdingatronen, sonen, har ingen större lust att ge sig ut på krigståg medan hans syster är desto mer intresserad av äventyr i främmande länder.

Syskonen byter i hemlighet identitet och sedan följer en vild resa som utmynnar i både fyndet av en oväntad skatt och viktiga lärdomar: var den du är, älska den du vill och följ ditt hjärta.

Musikalen innehåller som sig bör massor av musik, allt från Ed Sheerans "Perfect" till The Rembrandts ledmotiv ur tv-serien "Vänner", och så förstås Vikingarna som återuppstår i en yngre upplaga och framför "Leende guldbruna ögon".

Det är ett under hur alla inblandade får till det, med tanke på hur många som ska på och av scenen under föreställningen. Scenbytena är långa, men kan knappast bli annat, och däremellan bjuds publiken på fin dans, bra sång, roliga infall och duktigt orkesterspel i ett riktigt högt tempo. Det är en ren fröjd att se de blivande gymnasieelevernas skaparglädje. Ingen nämnd, ingen glömd, för högstadieskolans musikal är ett lagarbete i ordets finaste bemärkelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!