Omkring 3000 personer blev inlagda på sjukhus till följd av att de fallit illa på snö eller is under 2016.
– De flesta fall orsakar små skador som blåmärken eller skrapsår, men det kan också bli större konsekvenser som frakturer och skallskador. Konsekvenserna blir som regel större för en äldre person, säger Lillemor Lundin-Olsson, professor i fysioterapi vid Umeå universitet, till Nyhetsbyrån Siren.
Över hälften av de personer som lades in efter fallolyckor i samband med snö eller is var 65 år eller äldre. Medelvårdtiden för hela befolkningen var 4,5 dagar. För personer som var 85 år eller äldre var medelvårdtiden 8 dagar.
– Det finns även andra konsekvenser än de fysiska skadorna och det är att man blir rädd för att gå ut. Då får man mindre av den fysiska aktiviteten som är väldigt viktig för äldre. Den minskade fysiska aktiviteten gör också att man kan bli isolerad och kanske inte kan hålla på med meningsfulla aktiviteter. Det påverkar både kropp och själ, säger Lillemor Lundin-Olsson.
På länsnivå varierade antalet inlagda från 20 personer i Blekinge till 558 personer i Stockholm. Den totala vårdtiden för alla inlagda i kategorin var drygt 14.000 dagar, vilket motsvarar 40 år.
I Sörmland var personer mellan 60 och 64 år hårdast drabbade.