Klockan tre på söndag morgon blir klockan plötsligt två. Vi är tillbaka i normaltid efter en säsong med sommartid.
Omställningen mellan sommar- och vintertid har sin grund i att vi ska få så många timmars dagsljus som möjligt. Tyskland var först med att införa sommartid 1916. Sverige följde efter samma år. Men sommartiden blev då bara ett kort försök och fick inget egentligt genomslag förrän på 1980-talet då en gemensam sommartid infördes i de flesta europeiska länder. Sedan 2002 har alla länder i EU gemensam sommartid. 28 EU-länder vrider klockan framåt en timme på våren och bakåt en timme nu på hösten.
Urmakaren Freddy Persson räknar med lite extra arbete med klockor på måndag. Det brukar vara konsekvensen av att människor ska vrida om sina klockor mellan sommar- och vintertid.
Men årets klockomställning kan bli en av de sista. Det beror på att EU-kommissionen har lagt ett förslag om att låta klockvridandet upphöra från hösten 2019, och att vi i stället har en och samma tid hela året. I mars är det dags för EU att fatta beslut i frågan. Går EU-förslaget igenom får varje land välja om det är permanent sommar- eller vintertid som ska gälla.
– Jag tycker det är bra som det är. Vi gör det ju för att det ska vara ljusare när vi vaknar. Men jag skulle nog hellre ha vintertid hela tiden, säger Linn Andersson, butiksbiträde som bland annat saluför klockor.
Ska Sverige ha bara en och samma tid året om är valet klart för Freddy Persson:
– Sommartid. Det finns bara fördelar med det. Då blir det ljusare.
Fia Öhrman håller med:
– Jag tycker det är jobbigt att ställa om klockan, man blir helt konstig. Så det är bra om vi håller samma tid. Vi kan ha sommartid hela året.