SMHI:s varning: påverkar Katrineholm men blir inte värre

Veckan före julafton täcktes Sörmland av snö, snö som smälte och regnade bort. Före nyår varnade statens meteorologiska och hydroligiska institut, SMHI, för höga vattenflöden i övre delarna av Nyköpingsån, Svärtaån och Trosaån.

Regnet har lett till klass 1-varning i Nyköpingsån.

Regnet har lett till klass 1-varning i Nyköpingsån.

Foto:

Övrigt2018-01-16 09:02

Varningen var så kallad klass 1-varning, det vill säga den lägsta på skalan. Veckan innan meddelande Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund att vattennivåerna normaliserats efter en lång period av låga flöden. Detta gällde dock grundvattnet och de nu ökande vattennivåerna består av ytvatten.

Enligt SMHI:s klassystem kan det alltså medföra "mindre översvämningsproblem". Men trots att nästan alla vattendrag, bland annat Tisnaren, Yngaren, Forssjösjön och Vingåkersån, i Katrineholm med omnejd ligger i Nyköpingsåns avrinningsområde så är flödets påverkan relativt liten. Det menar Gustav Carlsson, hydrolog på SMHI.

– Det är inte så mycket över klass ett ändå. Enligt modellen ska nivåerna stiga ända fram till mitten av nästa och vecka och sedan sakta gå nedåt, men egentligen har detta redan pågått ett tag och kommer inte att bli så mycket värre, säger han.

Hydrologen menar att ytvattnet, som är ett resultat av regn och smält snö, främst orsakar problem genom att lägga sig på åkrar eller i värsta fall över vägavsnitt.

Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass

Eventuell blötsnö kan ligga kvar under torsdagen, samtidigt som onsdagens nederbörd och plusgrader kan spela in i att vattennivån ökar långsamt. Men mot helgen minskar nederbörden och temperaturen sjunker.

– Nästa vecka blir det kallare. Det kan komma lite snö eller blötsnö, men vi kommer att ligga på minussidan i Katrineholm från fredag till fredag, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!