Smart diabetesmat i tävling på restaurangskolan

God mat trots kroniska sjukdomar, som diabetes, det var temat för torsdagseftermiddagen på Lindengymnasiet, där det ordnades panelsamtal och matlagningstävling.

Foto:

Övrigt2017-10-05 07:00

‒Man ska inte begränsa sig själv, säger Sanna Hansson.

Hon är 13 år och har haft diagnosen diabetes typ ett sedan hon var fem år. På torsdagen deltog hon i ett panelsamtal om diabetes och kost på restaurangskolan Linden, som ett led i Hälsoveckan. I år har Hälsoveckan tema "kroniska sjukdomar".

‒Jag försöker hålla mig ifrån socker, men det går att byta ut till exempel vanlig pasta mot fullkorn, säger Sanna Hansson.

Ett unikt samarbete mellan Lindens vårdcentral och restaurangskolan ledde till en eftermiddag med panelsamtal, provsmakning och matlagningstävling på temat "hitta din favoriträtt".

‒Våra patienter tycker generellt att det är svårt med maten. De säger "jag vet vad jag borde äta, men jag får inte till det". Med tanke på hur det ser ut i samhället med mycket snabba kolhydrater kände vi att vi måste vända oss utåt, berättar Maria Björklund, diabetessjuksköterska vid Lindens vårdcentral och en av initiativtagarna till samarbetet.

På plats var två stjärnkockar från Katrineholm: Tommy Myllymäki och Jonathan Kasche. De var med i köket när kockeleverna lagade avsmakningsmenyn, som bestod av kycklingpaj på kikärtsbotten, pizza på tortillabotten med avokado och ärtskott, pasta arrabiata, blåbärssmoothie, dadelbollar och sura fruktgodisar, gjorda på osötad juice.

‒Debatten kring socker har ju kommit de senaste åren. Lagar man maten själv vet man var sockret finns, men det finns också mycket dolt socker, som i olika glacer till exempel. Men det måste vara balans, maten ska vara njutning också, säger Tommy Myllymäki.

‒Vi har försökt jobba mer med rena livsmedel och undvika det vita och söta, säger Daniel Andersson, lärare på restaurangskolan.

En av kockeleverna, Keven Lennartsson, tycker att matlagandet har gått bra.

‒Det är bra för folk med mindre vetemjöl som höjer blodsockret. Men man måste tänka på smaken också, det måste vara gott. Man får vara kreativ, säger han.

Efter panelsamtalet följde provsmakning på maträtterna.

‒Pajen är supergod, pizzabiten också. Pastan är helt ok, tyckte Monica Eld.

Hennes uppfattning delades av många: pizzan vann matlagningstävlingen med 20 röster. 19 röstade på pajen. Bland efterrätterna fick dadelbollarna och smoothien 12 röster var, men de sura fruktgodisarna föll inte riktigt provsmakarna på läppen.

‒Om vi lagar de här rätterna är alla vinnare, eftersom de är bra för blodsockret, konstaterade Marie Hillblom, Katrineholms-Kurirens chefredaktör, som själv är diabetiker och ledde panelsamtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!