Ko-, get- och fårmjölk är de vanligaste mjölktyperna som används för framställning av ost. Det finns även tillverkning av ost gjord av buffel, älg och till och med lejonmjölk. Den sistnämnda tillverkades någon gång under romartiden och det sägs att man blir modig av att äta lejonost.
Ost har man ätit i tusentals år. Ett av de äldsta skriftliga beläggen för dess existens finns i Första Samuelsboken i Gamla testamentet i Bibeln. Där befaller den åldrige Isais sin yngste son David att gå med diverse proviant till sina bröder som är med i kriget mot filistéerna, samt att därvid även medföra "tio ostar" till brödernas överhövitsman (1 Sam, 17:18). Också i babyloniska och egyptiska dokument finns belägg för ostproduktion.
Vad damerna som deltog i Vuxenskolans kurs i osttillverkning 27 februari 1983 hos Ingegärd Mählkvist på Bränntorp i Flen gjorde för sorts ost vet jag inte men förmodligen inte lejonost. Känner du igen dig hör av dig till nostalgi@kkuriren.se och berätta.