– Sådana här dagar är fantastiska dagar. Nu är det som allra roligast, sken han när pressträffen i Ava-huset övergick i en kanonad av frågor till statsminister Stefan Löfven.
Dahlström höll sig i bakgrunden tillsammans med riksdagsledamoten och partikamraten Fredrik Olovsson och Katrineholms kommundirektör Sari Eriksson. De kände sedan tidigare till regeringens avsikt att omlokalisera sju myndigheter till landsorten. Men fram till det att statsministern och civilminister Ardalan Shekarabi släppte nyhetsbomben, var det hysch-hysch och locket på som gällde genom samhällsbyggnadsförvaltningens korridorer.
Göran Dahlström och hans följe kunde sedan tillåta sig att sväva till väders på helt andra sorters moln än när Ericsson 2015 beslutade att lägga ner sin verksamhet i Katrineholm. Efter det dråpslaget mot den lokala arbetsmarknaden har kommunen arbetat och lobbat intensivt för att få statliga ersättningsjobb till kommunen.
Men Katrineholm ska inte se flytten av delar av Strålsäkerhetsmyndigheten som en kompensation, betonade statsministern.
– Bättre spridning av statliga verksamheter är ingen kompensation. Det handlar om att ta hand om kompetensen som finns ute i landet och hålla ihop hela Sverige, sa Löfven.
Statsministern betonade att omlokaliseringarna är en del av ett omfattande Hela Sverige-perspektiv som regeringen nu anlägger.
– Nu är det slut på centraliseringshetsen, dundrade Löfven och avfärdade uppfattningen att statliga myndigheter som omlokaliseras riskerar att få svårt att rekrytera kompetent personal på landsorten.
– Det är en grov felsyn att tro att kompetensen inte kan finnas ute i landet.
Det är regeringens förhoppning att så många som möjligt väljer att följa med jobben som nu ska flyttas från Stockholmsregionen till Katrineholm och ytterligare sex orter. Civilminister Shekarabi betonade att det gjorts en noggrann analys av vilka orter som bedömts som mest lämpliga och har kapaciteten att ta emot myndigheterna och deras verksamheter.
– Jag vill poängtera att vi har statliga verksamheter i landet redan nu där det finns en hög kompetens och som klarar av sin kompetensförsörjning utanför Stockholm.
Katrineholm drar en vinst i omlokaliseringslotteriet inte minst på grund av sitt korta pendlingsavstånd till Storstockholm. Men Göran Dahlström pekar också på de pågående nyetableringarna inom det privata näringslivet och på byggplanerna för 1 300 bostäder. Att delar av Strålsäkerhetsmyndigheten, inklusive dess ledning, flyttas till Katrineholm är oerhört viktigt för kommunens fortsatta utveckling, beskriver han.
– Det ökar självförtroendet för oss något enormt.
Omlokaliseringen ska vara avslutad senast den 30 november nästa år. Var i Katrineholm myndigheten kan ges plats är ännu oklart. Göran Dahlström ser skeptisk ut när före detta Ericsson-fabriken kommer på tal, medan Fredrik Olovsson konstaterar att det kommer att krävas ordentligt med yta.
– Det är inte jättelätt med tanke på hur stor etableringen är. Men vi har erbjudanden från de kommunala fastighetsbolagen och säkert finns även privata intressen, sa han.