Skolskjutsreglerna bygger på domslut

Enligt Skolverket är det framför allt en dom från 2014 som ligger till grund för hur kommuner bedömer elevers rätt till skolskjuts om de har växelvist boende.

Foto:

Övrigt2017-08-02 21:00

‒Det hela bygger på ett färskt avgörande från 2014. Bor föräldrarna i samma kommun har man rätt till skolskjuts, men om de bor i olika kommuner har man inte det, förklarar Gastón Fernández Palma, jurist på Skolverket.

Domen från 2014 handlar om en grundskoleelev i Östhammar med föräldrar i två olika kommuner.

Föräldrarna ansåg att deras son skulle beviljas skolskjuts eftersom han bodde lika mycket hos båda föräldrarna. Men högsta förvaltningsdomstolen delade inte deras uppfattning. Domstolen gick i stället på kommunens linje och slog fast att kommunen inte var tvungen att betala pojkens skolskjuts eftersom den ena föräldern bodde utanför kommunens geografiska område.

I en dom från 2002 konstaterade dock domstolen att elever med växelvis boende, som bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna, har rätt till skolskjuts om vårdnadshavarna bor inom samma kommun.

‒I den domen slår man fast att det blir mer vanligt att folk separerar och att det är ett fenomen som kommer mer och mer. Då ansåg domstolen att elever med växelvis boende inom samma kommun ska ha rätt till gratis skolskjuts eftersom det talar för barnets bästa, säger Gastón Fernández Palma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om