Skivstångsträning bra för alla

De gamla grekerna kan inte ha haft fel. Som träningsredskap är skivstången lätt att använda och man kan på kort tid köra ett helt kroppspass. Men var försiktig – lägg inte på för mycket vikt så att du tappar hållningen.

Övrigt2013-11-29 13:42

Skivstången måste vara det första träningsredskap alla kommer i kontakt med. På ett eller annat sätt. Men det är många som fortfarande inte vågar greppa tag i det kalla stålet och byta ut vissa av träningsmaskinerna mot skivstångsövningar.

— Och det är lite synd. Skivstången är perfekt att träna med, säger Niclas Kruse, PT på Hälsomagasinet i Nyköping.

Man tränar många muskler samtidigt vilket bidrar till en ökad förbränning samt en kropp bättre förberedd för vardagens utmaningar.

Övningarna har inte förändrats mycket genom åren.

— Visst, man kan krångla till det om man vill, men de bästa är vanliga knäböj, marklyft, rodd och axelpress tillsammans med några övningar till, säger Niclas.

Är man osäker föreslår han att man ska starta med ett kvastskaft för att sedan gå över till en stång.

— Bara för att träna in tekniken. Sedan gäller det att inte lägga på för mycket vikt i början. Det är lätt att man tappar svanken då och lyfter fel.

— Egentligen har äldre människor lättare för att ha lyfta rätt. De har lärt sig med åren hur man ska böja sig ned med rak rygg och så vidare, säger Niclas.

Om man inte håller på med idrottsspecifik träning, där man hela tiden strävar efter att bli starkare och snabbare, så kan man tänka på att man tar det en aning långsammare när man drar vikten emot/eller från sig och sedan inte släpper den på vägen tillbaka utan håller emot. Då får man bäst effekt på övningen.

Hur många repetitioner och set man ska göra beror helt på var man befinner sig i sin träningsperiod. Vill man bygga muskler är cirka 8–12 repetitioner det idealiska, och vill man bli stark är cirka 1–5 det bästa.

Vill du ha tips på skivstångsövningar? Klicka på bildspelet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om