Kompetensförsörjningen är en nyckelfaktor för den svenska industrins överlevnad. Det menar många experter och tyckare, och SKF Mekans vd Leif Birch-Jensen håller med:
‒Ska vi konkurrera med länder som Indien och Kina så måste vi se till att få fram kompetens. Lyckas vi inte med det så kommer vi inte att finnas kvar.
Att öka intresset för industrijobb och -utbildningar var därför en av anledningarna till att SKF och Västra Sörmlands industriförening ordnade en mässa för företag i regionen.
Bland utställarna fanns bland andra Robert och Robert, som försöker slå sig in på VR-marknaden genom att producera filmer för allt från TV-bolag till skolverksamheter.
‒Vi började för ett år sen med att göra film för en marknad som inte riktigt fanns än, berättar Robert Jonsson, ena halvan av det Katrineholmsbaserade företaget.
Han visar en "industridemo", där en fabriksarbetare förgäves försöker reparera en maskin med hjälp av en pappersmanual. När arbetaren i stället tar på sig ett VR-headset lyser rätt kablar upp och jobbet blir genast lättare.
‒Vi har gjort två piloter för ett av de största produktionsbolagen i landet, men det är fortfarande lite hemligt. Det är en skräckfilm och en film med olika sketcher.
I ett annat hörn av mässtältet höll Linköpingsföretaget Wematter till. De har funnits sedan 2014 och tillverkar 3D-skrivare för bruk i kontorsmiljö. Den svarta lådan är stor som ett kylskåp och ser lite ut som en kaffemaskin.
‒Det är traditionell teknik i lite mindre format, säger säljaren Martin Müller och visar upp ett kamerafäste till en drönare som är tillverkad i skrivaren.
Kommer det att finnas en 3D-skrivare i varje hem om tio år?
‒Det är kanske inte för gemene man, men jag tror att det kommer att finnas på offentliga platser kanske, så kan man ladda upp sina uppfinningar i molnet och hämta på biblioteket, säger Martin Müller.