Det är konstnärerna Karin Gissberg och Anna Asplund som har hittat sin drömplats, Brevens hjärta, i inspirerande kulturmiljö. Karin Gissbergs mamma hade köpt sommarställe i Brevens i samband med att dottern Karin hade kommit in på Konstakademin i norska Trondheim.
– Jag förälskade mig snabbt i Brevens och har tillbringat mycket tid där sedan drygt 20 år tillbaka, även året runt. När jag och min man kom tillbaka var vi nära att bosätta oss här.
Men det var inte du som hittade det här stället som ni har döpt till Brevens hjärta?
– Nej, det var faktiskt Anna.
– Du hade en målerikurs under augusti månad för tre år sedan. Det började regna och då började jag titta runt efter någonstans att hålla till om regnet skulle fortsätta. Jag fann den här byggnaden som stod tom och på en kvart hade jag fixat en visning. Här måste man bara flytta in, lokalen bara skrek efter att bli upptäckt. I juni 2016 flyttade vi in efter att Brevens bruks AB hade iordningsställt lokalerna. De är restaurerade med varsam hand för att behålla miljön, berättar Anna Asplund.
Mycket av charmen i lokalerna från förr är bevarade, eller hur?
– I taket finns blocken kvar som man hade vid tunga lyft och uppe på vinden ser det ut som arbetarna bara har lämnat allt och gått, säger Anna Asplund med nostalgisk blick.
Besökaren kliver in i en kreativ miljö, golven är ursprungliga och tål att få färg droppad på sig. På den nedre våningen finns en stor öppen sal där det hålls utställningar och yogakurser. Från början hyrdes den lokalen av konstnärerna tillsammans med ateljédelen men nu hyr bruket ut vid behov. Det enda som skvallrar om att lokalen är renoverad är egentligen de fräscha toaletterna, att väggarna är vita och fina samt de nyinstallerade värmeelementen.
– Jag bor i Stockholm och jobbar som it-ingenjör på ett konsultbolag. Jag lärde känna Karin Gissberg i samband med att jag gick målerikurs för henne och sedan lärde jag känna Anna Asplund. Det är ett fantastiskt ställe som jag även har fått vara i på egen hand, det är mycket avkopplande.
– På senare tid har jag blivit intresserad av grafik och har fuskat lite innan med bland annat kopparstick, men den här tekniken är det första gången jag använder, säger Lars Nydahl.