Under 2009 installerades ett vindkraftverk i Södermanland. Vid årsskiftet fanns det därmed totalt två vindkraftverk i länet med en sammantagen effekt om 1 MW. Det placerar Södermanland på 19:e plats i en vindkraftranking av Sveriges alla län. Kommer Södermanland att skapa den lokala delaktighet som är en förutsättning för vindkraftutbyggnaden i Sverige?
Vid utgången av förra året fanns det vindkraft i två av länets kommuner, Vingåker och Katrineholm, medan Eskilstuna, Flen, Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Strängnäs och Trosa inte har någon vindkraft alls.
De senaste två åren har 70 gånger mer vindkraft än kärnkraft installerats i världen enligt statistik från Global Wind Energy Council och World Nuclear Association. Skälet till att bara ett enda nytt kärnkraftverk togs i bruk är helt enkelt att kärnkraften är för dyr. Däremot har kostnaderna för vindkraft minskat kraftigt. Det märks i utbyggnadstakten.
Under förra året stod vindkraften för 39 procent av all ny elproduktion i EU. Nu börjar vindkraften expandera också i Sverige. Elproduktionen från vindkraft uppgick under 2009 till 2,5 TWh. Det är en ökning med nästan 26 procent jämfört med 2008, men ändå inte mycket jämfört med vad som väntar. Riksdagens planeringsmål är 30 TWh vindkraft år 2020, motsvarande cirka 20 procent av Sveriges elanvändning.
Regeringen och den rödgröna oppositionen är överens om att satsa stort på vindkraften. Och de har ett tydligt stöd av allmänheten. Hela 74 procent av svenskarna anser att Sverige ska satsa mer på vindkraft än vad vi gör idag, enligt en ny mätning från Som-institutet vid Göteborgs universitet.
Men det finns ett viktigt hinder, nämligen fenomenet som på engelska förkortas Nimby – not in my back yard. Eller på svenska: gärna vindkraft, men inte här. Denna inställning är lätt att förstå. Ska vindkraften kunna byggas där vinden blåser mest, och där kostnaden blir lägst, krävs det därför att lokalsamhällena blir delaktiga i och stöder vindkraftutbyggnaden.
Det finns flera sätt att öka delaktigheten och acceptansen. Ett är att kommunerna själva äger vindkraftverk, vilket kan minska kommunens elräkning radikalt. Ett annat sätt är att hushållen och näringslivet i länet blir delägare i vindkraft genom att köpa vindandelar.
Södermanland och dess kommuner har mycket att vinna på att bygga ut vindkraften, som inte bara skapar jobb och leder till minskad klimatpåverkan utan också kan leda till lokal utveckling och driva Sveriges gröna omställning framåt. Det som avgör om Södermanland kommer att spela en viktig roll i utbyggnaden är om kommunerna, näringslivet och allmänheten blir delägare i vindkraft. Detta är den stora utmaningen.
Johan Ihrfelt
Linda Magnusson
båda vindkraftbolaget O2