Sjuksköterska åtalas efter "idiotiskt infall"

Obehaglig till mods av nätdejtarens sexuella anspelningar, gjorde sjuksköterskan en sökning på hans namn bland patientjournalerna. Det ledde till att hon polisanmäldes, stängdes av från jobbet, blev arbetslös och nu ska ställas inför domstol.

Foto:

Övrigt2018-01-16 04:30

"Ett idiotiskt infall.”

Så beskriver den erfarna sjuksköterskan efteråt händelsen som kom att vända upp-och-ner på hennes liv och tillvaro.

I dag har hon lämnat sitt arbete och står åtalad vid Nyköpings tingsrätt för dataintrång. Hon krävs på ett femsiffrigt skadestånd av en målsägande hon aldrig träffat.

Det började online. Via en dejtingsajt där kvinnan kort varit medlem kom ett uppvaktande meddelande från en främmande man.

Det var inte på något sätt hotfullt. Men mannen som ville träffa henne gav sexuella vinkar som väckte obehag. Hon kunde inte bli kvitt känslan av att han, Katrineholmsbo liksom hon själv, visste vem hon var. Det skrämde henne.

Kanske kände han igen henne från hennes arbete inom landstingsvården? Det var på jobbet, mellan två patientbesök, som hon fick infallet att slå på hans namn i journalregistret. Hon gjorde det i ett obevakat ögonblick när en kollegas e-tjänstekort höll registret öppet.

Sjuksköterskan berättade senare, för såväl kollegan och sin chef som för polisen, att hon fick en träff på namnet och såg en skymt av mannens medicinlista. Men hon läste inte vidare, uppger hon.

Kollegan blev förskräckt över att hennes kort använts i strid mot personalens sekretessavtal. Verksamhetsledningen stängde av sjuksköterskan från jobbet, polisanmälde händelsen och gjorde en orosanmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Även Ivo åtalsanmälde, varpå sjuksköterskan delgavs misstanke om brott.

Enligt patientdatalagen får en vårdanställd bara ta del av dokumenterade patientuppgifter om hen deltar i patientens vård. Att söka på någon annan är olovligt och ett dataintrång, som enligt brottsbalken kan straffas med böter eller fängelse i högst två år.

Sjuksköterskan har ångerfullt till arbetsgivaren och polisens förhörsledare medgett vad hon gjort och förklarat omständigheterna. Hon trodde inte att sökningen som sådan var brottslig, säger hon, eftersom hon inte aktivt läste uppgifterna i journalen.

På uppmaning av åklagare avslutades utredningen med att den målsägande mannen kontaktades. När han fick veta vad som hänt kände han olust och rädsla vid tanken på att journaluppgifterna skulle ha kunnat spridas.

Ingenting tyder på att så skett, men mannen känner sig kränkt och vill ha 10 000 kronor i skadestånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!