De nio Sörmlandskommunernas bäst betalda och högste tjänstemän tituleras kommundirektör i två fall, och kommunchef i sju. Jobbet de gör är dock i stort sett detsamma.
Den genomsnittliga månadslönen för en kommundirektör/kommunchef i Sörmland är 90955 kronor. Den genomsnittliga månadslönen för en kommunanställd i länets nio kommuner är 28211 kronor. Det betyder att en genomsnittlig kommunchef tjänar lika mycket som 3,2 kommunanställda tjänar tillsammans.
Och vem bör egentligen ha mest betalt i en organisation? Det är nästan en filosofisk fråga.
Ralf Hedin, kommunchef i Vingåker
För att nå upp till kommundirektören i Eskilstuna, Pär Erikssons, lön krävs det dock nästan fyra (drygt 3,7) kommunanställda. Pär Eriksson tjänade i fjol 107800 kronor i månaden medan genomsnittslönen för kommunanställda i Eskilstuna var 28600.
Den genomsnittliga årslönen för en sörmländsk kommunchef/direktör är 1091466 kronor. Samtliga tre kvinnor tjänar drygt en miljon kronor om året men två av de sex männen gör det inte. Det är kommuncheferna Ralf Hedin i Vingåker och Oxelösunds Johan Persson.
Ralf Hedin i Vingåker kände inte till att han var lägst betald av de nio kommuncheferna. Det hjälper inte att han höjt sin lön med 2000 kronor till 81000 under våren.
‒Jag har koll på min lön men visste inte hur jag låg till i jämförelse med de andra. Jag går till jobbet med ett leende varje dag. Visst har vi utmaningar men jag trivs väldigt bra, och hoppas få stanna i Vingåker länge, säger Ralf Hedin.
Han har inte funderat på om hans lön borde speglas av antalet invånare i kommunen eller inte.
‒Jag vet inte, det är nog betydligt fler parametrar som ska styra. Och vem bör egentligen ha mest betalt i en organisation? Det är nästan en filosofisk fråga.
Tror du att det lättare att vara kommunchef i den minsta kommunen än i den största?
‒Intressant fråga. Vissa saker är nog svårare, andra lättare. Lättare så tillvida att kontaktvägarna är snabba och att man kan ha någon form av relation till ganska många anställda. Det som gör det svårare i en minde kommun är väl att man inte har tillgång till den där extra kapaciteten för att göra något utöver det vanliga. Och det är en utmaning i sig att även mindre kommuner förväntas följa samma kommunallag som alla andra, och vi har samma redovisningsskyldighet som de stora kommunerna.
Är lönen viktig?
‒Det vore dumt att kalla lönen oviktig men det finns många faktorer som är viktigare. Skulle jag inte trivas med kommunstyrelsens ordförande och oppositionsrådet skulle det inte spela någon roll hur mycket jag tjänade. Då vore det tråkigt att gå till jobbet i alla fall, säger Ralf Hedin.
Den eventuella logiken i att invånarantal ska spegla kommunchefens lön kan skönjas i lönekartläggningen, men det finns undantag.
I Trosa, länets sjätte största kommun, är Johan Sandlund Sörmlands näst bäst betalda kommunchef. Länets näst minsta kommun, Gnesta, betalar dock sin kommunchef Christina Hedberg förhållandevis bra. Hon är sexa i lönetoppen och har således tre kolleger efter sig.
När Dagens Samhälle i fjol granskade lönen för samtliga kommunchefer i landet visade det sig att 39 av landets 290 kommunchefer tjänade mer än 100000 kronor i månaden. När Cecilia Vikström tillträder den nya kommundirektörstjänsten i Strängnäs i sommar har Sörmland tre medlemmar i 100000-kronorsklubben. De övriga är Pär Eriksson, Eskilstuna och Johan Sandlund i Trosa.
I jämförelse med landstingsdirektören Jan Grönlund ligger samtliga kommunchefer i Sörmland i lä. Grönlund har en månadslön på 140000 kronor.
Så mycket tjänar kommuncheferna
* Samtliga belopp avser inkomståret 2016 om inte annat anges.
Källa: Respektive kommun och SCB