Anne Johansson är med i Palettengänget sedan två år tillbaka och visar proffsigt runt i lokalerna, där det finns gott om utrymme för att sortera och ta hand om det som ska säljas.
‒Vi får in en massa saker som folk kommer och lämnar. Vi brukar alltid diskutera vad en vara ska kosta och får själva komma med förslag, berättar hon.
På Mejerigatan 12 visar den färgstarka palett-skylten väg in till Resurscenters dagliga verksamhet. Second hand-butiken är öppen för kunder tre dagar i veckan, men däremellan pågår arbetet i kulisserna med att sortera och prismärka. För att få arbeta här behöver man ha ett LSS-beslut. LSS är en rättighetslag som ska garantera att personer med funktionshinder får den hjälp de behöver i det dagliga livet och får möjlighet att leva som andra.
Monica Valtonen var med och startade second hand-verksamheten inom omsorgens regi för sex år sedan, när personalen ledsnade på monotona sysslor för personer med funktionsnedsättning.
‒Förr packade vi mest nipplar åt SKF, men sysselsättningen måste vara varierad. Här får alla arbetsuppgifter som de kan växa med, konstaterar hon.
Prislapparna på Paletten är märkta med färgprickar i stället för siffror och på samma vis sorteras det som ska ut i butiken.
‒Alla våra brukare vet inte vad 20 kronor är, men de kan färgerna. Alla får vara delaktiga, säger Monica Valtonen .
Den nya "pratande" kassaapparaten har blivit ett rejält lyft. På bildskärmen kan man trycka på rätt färg som prislappens färgcirkel och apparaten läser själv upp slutsumman. Likadant kan man trycka på en bild med sedlar eller en med bankkort och enkelt få veta i bilder vilka sedlar och mynt som ska lämnas i växel.
‒Den är jättebra! Förut kunde bara några få stå i kassan, men nu kan alla göra det, förklarar Monica Valtonen.
Det är inte alla second hand-kunder som förstår att Paletten är en annorlunda butik. Om någon otålig kund stressar på i kassan svarar Anne Johansson med raka rör.
‒Jag säger åt dem att sluta och förklarar att jag klarar det om jag får ta det i min egen takt, förklarar hon.
För henne har jobbet på Paletten blivit ett sätt att våga kliva ut ur sin trygghetszon.
‒Det första jag sa när jag började var att jag inte tänkte vara ute i affären, men Monica drog med mig. Jag tycker fortfarande att det är jobbigt när det är mycket folk omkring mig, men nu står jag till och med i kassan, säger hon med stolthet i rösten.