I lördags berättade polisen Leif Lindqvist om barnmisshandeln som hans grupp, "Brott i nära relationer" hanterar. Nio av tio polisanmälningar kommer från socialtjänsten, som får majoriteten av sina anmälningar från skolan.
– Skola och förskola, bekräftar Ola Nordqvist, chef för socialförvaltningen i Katrineholm.
En del anmälningar kommer också via polisen.
– Det kan vara att polisen anmäler när det varit relationsvåld och barnen riskerar att bli utsatta, eller när de har bevittnat våld. Jag tror att vi är bra på att anmäla och skolorna är bra på att prata med sina elever, om att barn inte får bli utsatta för våld. Vi har också varit ute på skolorna och pratat om plikten och vikten att anmäla, säger han.
Både svenskfödda och utlandsfödda föräldrar slår barn.
– När det gäller nyanlända måste samhället vara noga med att informera om att barnaga är förbjudet. Då ställs ofta frågan "men hur ska vi göra i stället?". Det blir en diskussion om vad vi har för medel när barnagan är förbjuden. Man får ta till utegångsförbud, ta bort paddan, använda någon form av bestraffning som exkluderar våldet och stödja föräldrarna i att byta metod, säger Ola Nordqvist.
När det gäller barnmisshandel finns i Nyköping "Barnahus". Där hålls samråd när man misstänker att barn utsätts för våld.
– Där finns specialutbildad polis som pratar med barnen. Andra, som åklagare, handläggaren från socialförvaltningen kan följa förhöret från ett rum bredvid. Barnen ska slippa upprepa vad de sagt.
När det konstaterats att barn blivit slagna finns olika former av stöd och ingripanden.
– Det går inte alltid vidare till dom, men vi försöker möta familjerna på annat sätt också. Det kan vara att se till att det fungerar hemma, stödsamtal, utbildning. Den vanligaste åtgärden är någon form av frivilligt stöd i familjen. Men allt beror på allvaret i våldet, därför är det så viktigt med Barnahus, där man kan samordna arbetet.
Den sista utvägen är att barnen omhändertas i familjehem.
– Att tvångsomhänderta barn enligt LVU är det skarpaste medlet vi har. Det ska vi vara försiktiga med. Men det kan vara att barnet får bo i familjehem under en tid. Man kanske behöver ett break från varandra, men vi försöker lösa situationen så att barnet på sikt ska komma tillbaka till föräldrarna, säger Ola Nordqvist.