Sidvändare om kubaner i exil

Välkommen till Miami, doktor Leal
René Vazquez Diaz
Översättning: Elisabeth Helms
Ordfront

Övrigt2009-05-26 05:00

Inte så mycket en roman som ett fiktivt reportage om en ö, Kuba, som inte vek ner sig, inför det mångdubbelt starkare imperiet. Om konflikten och såren mellan vad som varit och vad som är. Sannolikt är det också första gången som fallet med fem fängslade kubanerna, the Miami 5, som dömts till över fyra livstidsdomar i USA, tagits upp till skönlitterär behandling. En i Sverige nästan helt okänd dom.

Redan på denna grund är mitt intresse väckt för Vazquez Diaz nya roman som utspelas i Miami ”den historiska kubanska exilens egen huvudstad”. Hit, i exilkubanernas eget lilla Havanna hamnar doktor Leal, i samband med broderns död. En död under oklara omständigheter. Möjligen kan man beteckna hela boken som att den handlar om saker som inte är vad de ser ut att vara.

Doktor Leal, verksam i Uppsala, nyskild, amerikansk medborgare men med rötter i Kuba varifrån familjen flyttade strax efter den kubanska revolutionen 1959.

Här i det Miami han en gång växte upp i är han nu en främling. Miamis hårdföra extremister och motståndare till den kubanska revolutionen lever i en drömvärld som förefaller honom mest patetisk. Utan att boken är det minsta svårläst så är intrigen om hur doktor Leal dras in i både Förenta Staternas och Kubas underrättelsetjänster snårigare än vilken genomsnittlig deckare som helst.

Resultatet är som vanligt en riktig bladvändare och när boken är över så har man fått läsa en mycket spännande bok. Men vad handlade den om?

Doktor Leal har ingenting av en hjältes egenskaper, därtill är han alltför ofanatisk och självreflekterande. Han är läkare, neurokirurg, han har ideal, har verkat för Läkare utan gränser i tredje världen, har samarbetat med kubanska läkarteam i Kuba. Allt sammantaget är han en drömkandidat för båda sidors underrättelsetjänster och det är där doktor Leal hamnar, än på ena än på andra sidan.

Trots att det är en mycket spännande bok Vazques Diaz har åstadkommit så är det lika mycket en pikareskroman som en spionthriller. Udden är riktad mot exilkubanernas blinda tro på ett kubanskt Samarkand, på ett Kuba införlivat i USA som dess femtioandra delstat. På vilka villkor som helst.

Vazques Diaz har genom sitt författarskap – med rötterna i Kuba men verksam i Sverige sedan trettio år tillbaka - skildrat exilen, utanförskapet och den mycket speciella roll som Kuba spelar bland exilkubaner. Han har aldrig fallit in i den normala borgerliga Kubakritiken. Inte heller att det är den sockersöta revolutionens ö. Därför är han så ovanlig. Det här är ingalunda hans bästa bok, men förmodligen den som kommer att bli den mest lästa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om