Katrineholm har i likhet med andra svenska kommuner tagit emot statsbidrag under de senaste åren för karriärtjänster för lärare. Nu har kommunen tagit ett lokalt beslut att omfatta förskollärare i satsningen, som genomförs under vårterminen. Enligt Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef, är det väldigt viktigt att ha karriärvägar även för förskollärare i förskolan. Förhoppningen är att utveckla undervisningen och göra yrket mer attraktivt.
‒Vi har sett att det finns ett behov att utveckla vissa verksamheter, men också att satsningen på förstelärare möjliggör en karriär för förskollärare som inte nödvändigtvis leder till att man blir förskolechef utan att man kan vidga yrket, säger Johan Söderberg (S), bildningsnämndens ordförande.
En förstelärare inom förskolan kommer arbeta 80 procent av sin tjänst i en barngrupp och samtidigt jobba 20 procent utvecklande med ett specifikt uppdrag mot en eller flera enheter.
Varje förskolechef får en egen tjänst att tillsätta där de för tillfället känner att behovet är störst.
Alla förstelärare får kompetensutveckling, som enligt Birgitta Dahlbeck, bland annat kommer handla om att utbilda sig till att bli bra på att leda kollegiala samtal.
Förstelärarreformen har tidigare kritiserats av lärare och från fackligt håll, bland annat på grund av att det skapat lönegap och otydliga krav för uppdragen.
Men Bo Sundahl, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning välkomnar just den här satsningen för förskollärare.
‒Vi tycker att det är bra att man får en tydlig markering i det här yrket, att yrkesgruppen kan utvecklas, säger han.
‒Det är ingen lönesatsning det handlar om utan om att rekrytera personal med ett särskilt uppdrag som man lönesätts utifrån. Och vi har tydligt definierat vad rollen innebär, men sen kan uppdragen se olika ut, det definieras i detalj av varje förskolechef, säger Johan Söderberg.