Den 1 januari 2018 flyttas skattskyldigheten för energiskatt på el över från elhandelsföretagen till elnätsföretagen. Det har riksdagen beslutat.
Orsaken är bland annat att avregleringen av elmarknaden har lett till att elhandelsföretagen har fått allt mindre lokalkännedom. Genom flytten av skatten förenklas förfarandet eftersom elnätsföretagen har tillgång till rätt uppgifter. Elskatteflytten innebär bland annat att utländska aktörer kan agera på den svenska elmarknaden utan att det blir bortfall av skatteintäkter.
Skatterna består av energiskatt på el som för de flesta i Sverige är 32,5 öre per kilowattimme. Dessutom moms med 25 procent som läggs på summan av kostnaden för el, transport av el och energiskatt på el.
För kunderna innebär överflyttningen av skattskyldigheten inga ökade kostnader. Det enda som händer är att den skatt man redan betalar till elhandelsföretaget i stället aviseras på fakturan från elnätsföretaget. Elhandelsfakturan blir lägre eftersom elhandelspriset inte längre kommer att innehålla energiskatt. Elnätsfakturan höjs i motsvarande omfattning.
Faraz Azima är vd för eljämförelsesajten Elskling. Han menar att konsumenter som för närvarande håller på att skaffa nya elavtal bör vara uppmärksamma på om skatten ingår i elhandelspriset eller inte.
‒Vissa elhandlare har valt att ta bort den här skatten när de visar sitt totalpris medan andra elhandlare har kvar den, säger han.
‒Man ska vara lite uppmärksam på om skatten är med eller inte.
Elskling kommer enligt Faraz Azima att ta med elskatten i sina jämförelser så länge det är relevant. Han berättar att konsumenter som går in på Elskling och jämför kan komma fram till att det bästa priset för närvarande ligger runt 70-80 öre per kilowattimme. Om man blir kontaktad av en försäljare som erbjuder 60 öre kan det låta som ett bättre erbjudande.
‒Om säljaren ringer och säger att du får 60 öre inklusive allt, då är inte skatten i det där. Då åker man på ett väldigt dyrt avtal, säger Faraz Azima.