SD sämst på jämställdhet inför valet i höst – igen

Partiernas valsedlar har skickats in för tryck inför valet och fördelningen mellan kvinnor och män ser olika ut. Största andelen män har SD och mest jämställt är S.

Sverigedemokraterna i Vingåker med Lars-Göran Karlsson i spetsen har den mest uppseendeväckande könsfördelningen på sin lista inför valet i höst, tre kvinnor mot sju män på valbar plats. Förra valet 2014 fanns endast en kvinna på SD-listan. Mest jämställda är Socialdemokraterna där 17 av de 35 kandidaterna är kvinnor.

Sverigedemokraterna i Vingåker med Lars-Göran Karlsson i spetsen har den mest uppseendeväckande könsfördelningen på sin lista inför valet i höst, tre kvinnor mot sju män på valbar plats. Förra valet 2014 fanns endast en kvinna på SD-listan. Mest jämställda är Socialdemokraterna där 17 av de 35 kandidaterna är kvinnor.

Foto:

Övrigt2018-04-30 12:00

Förra valet hade Sverigedemokraterna en kvinna på valbar plats. Resterande antalet kandidater var tre till antalet och av manligt kön. Sedan kom valresultatet som en kalldusch, man hade inte folk att placera på de fem mandat man fick i Vingåkers kommunfullmäktige.

I höstens val har man tio kandidater varav tre är kvinnor. Procentuellt sett ser det alltså lite bättre ut: 30 procent kvinnor mot 25 procent 2014. Men partiet har ändå den överlägset största manliga dominansen bland Vingåkers partier.

– Det är ju det att medlemmar som är kvinnor ofta jobbar i kommunen, inom det sociala och så, och de har svårt att bli accepterade när de tar politiska uppdrag, säger Lars-Göran Karlsson, ordförande och gruppledare för Sverigedemokraterna i Vingåker.

– Det är väl det att SD inte är så populärt inom vissa områden och då blir det inga kvinnor som öppet vill gå ut med att de är sådana. Och det är lite synd.

Enligt Lars-Göran Karlsson är alltså partitillhörigheten kontroversiell och avskräcker kvinnor från att delta. Ett problem som enligt honom inte drabbar exempelvis socialdemokratiska kvinnor.

– Går kvinnor ut och säger att de tillhör SD så blir de inte så populära hos ledningen, säger han.

Men vad tycker du själv, är det eftersträvansvärt med fler kvinnor på valbar plats?

– Visst är det det. Det är jättebra om det kommer in fler kvinnor i det politiska, de har en annan synvinkel. En kvinna och en man ser ju inte saker på samma sätt. Särskilt när det gäller inom social sektor, där jobbar ju många kvinnor och ser problemen med egna ögon, säger Lars-Göran Karlsson.

I valet 2014 hade Socialdemokraterna exakt 50/50 i könsfördelning. I årets val ser det ungefär likadant ut, 51,4 procent män och 48,6 procent kvinnor.

Man har 35 kandidater i stället för 36 som i valet 2014 och varannan valbar politiker är alltså kvinna. Toppar S-listan gör också en kvinna, Anneli Bengtsson.

Men hon är inte den enda kvinnan som toppar sina partiers listor. Hos Moderaterna står Charlotte Prennfors överst, Centern har Ing-Mari Frössevi och Vänsterpartiet har Tiina Rokka i topp.

Samtliga partier i Vingåker har kvinnor med bland sina tre översta kandidater.

Tre partier har också fler kvinnor än män på valbar plats: Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet.

Så är könsfördelningen på KF-listorna

Socialdemokraterna: 51,4 % män, 48,6 % kvinnor

Centern: 61,5 % män, 38,5 % kvinnor

Kristdemokraterna: 44,4 % män, 55,6 % kvinnor

Liberalerna: 37,5 % män, 62,5 % kvinnor

Miljöpartiet: 66,7 % män, 33,3 % kvinnor

Moderaterna: 61,9 % män, 38,1 kvinnor

Sverigedemokraterna: 70 % män, 30 % kvinnor

Vänsterpartiet: 42,9 % män, 57,1 % kvinnor

Vingåkerspartiet – VTL: 54,5 % män, 45,5 % kvinnor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om