Den 9 maj i år släpptes den första kon in för mjölkning i den nybyggda ladugården. Efter lite inkörningsproblem är verksamheten nu i full gång. Marina Andersson berättar att kor är stresskänsliga djur och att det märks direkt när något störande har inträffat. I den gamla ladugården var det en mjölkroboten som skötte mjölkningen, nu har företaget gått tillbaka till mjölkgrop och manuell skötsel av mjölkningen.
‒Vi har fått vänja djuren vid bestämda tider, det har varit bra för djuren och även oss som arbetar på gården, säger Marina Andersson.
‒Nu kan man inte säga "jag ska bara", gå ut och flytta något, i dag är det bara att mjölka klart innan något annat ska utföras. Kasta ut roboten var det bästa vi har gjort, telefonen har blivit tystare när roboten inte larmar längre, berättar Mattias Andersson.
Mjölkpriset har stigit under senare tid, för den ekologiska mjölken som produceras får gården strax under 5 kronor.
Känns det som ni gjorde en riktig investering i den nya ladugården?
‒Ja, vi räknade på lägre mjölkpris men vi skulle nog inte klara jobbet om vi inte kände att det är en livsstil. Jag kan inte heller förstå folk som går till systemet och handlar utan att knorra över priset på sprit men däremot tycka att mjölken är dyr, säger Mattias Andersson.
Vad tror du det beror på att mjölkpriset höjts?
‒Inte att produktionen minskats, förutom i Sverige. Istället är det väl produktionen och export utav mjölkpulver till Kina som ökat, säger Mattias Andersson.
Ser ni några svårigheter framöver?
‒Vi har ju haft tur med bra personal, annars är det ett problem för jordbruken att det är svårt att anställa. För vår del skulle vi behöva fler ekologiska kor, det saknas ett åttiotal innan vi har fyllt stallet, säger Marina Andersson.
Ett annat bekymmer är att få tag i foder efter en besvärlig och torr sommar men det tror gårdsägarna ändå att det går att lösa.