Sanna Lundell är känd som frispråkig krönikör i Expressen och som programledare för teveprogrammet "Djävulsdansen" som handlar om att leva med psykisk ohälsa i sin närhet.
Hon är även känd som dotter till kändisföräldrarna Ulf Lundell och Barbro Zackrisson. Dessa båda var också centralpunkter i hennes föreläsning.
Sanna Lundell var själv ett medberoende barn till två sjuka föräldrar, fadern som är alkoholist och modern som var bipolär. Och just barnperspektivet var något hon lyfte fram extra mycket.
– Tror ni att barn i dag vet vad depression och ångest är för något. Nej, de har ingen aning om det. Trots att fler dör av depression än bröstcancer, säger Sanna Lundell.
Särskilt modern, som avled för en och en halv månad sedan, fick bilda exempel i Sanna Lundells beskrivning av det skambelagda som förföljer de flesta som har med psykiatrisk ohälsa att göra.
– Min mamma fick sin diagnos för ett år sedan, vid 66 års ålder, säger Sanna Lundell. Det tar sex till tio år innan man får en diagnos i dag och hade min mamma fått sin diagnos tidigare hade hon varit i livet i dag.
När Sanna Lundell var åtta år gammal förklarade en kvinna för henne att det inte var hennes fel att mamman var deppig. Det var ett avgörande ögonblick för henne eftersom hon inte behövde känna skuld och skam längre.
– Det är inte hela världen att vara bipolär, men det är hela världen att inte prata om det. Jag hatar skammen, inte sjukdomen, säger Sanna Lundell.
När hon var 14 år gammal försökte hennes mamma ta livet av sig fem gånger och blev intagen på Långbro mentalsjukhus.
– Ingen pratade om det. Man bara möter den här sjukdomen med total tystnad, konstaterar Sanna Lundell som tycker det viktigaste botemedlet mot skammen är att bryta tystnaden med kunskap.
Barnets förmåga till anpassning och att känna skuld är något som måste jagas på flykten, menar hon.
– Det behöver inte ens finnas någon orsak till psykiatrisk sjukdom, det kan vara kemisk obalans i hjärnan också.
Sanna Lundells man är den berömde skådespelaren Mikael Persbrandt och hon berättar att han är både bipolär och drogberoende.
– En härlig freudiansk mix av mina båda föräldrar, säger hon och skrattar inför publiken i Safiren.
Men alla är införstådda med allvaret i skämtet.
Hon slår genast en smått hisnande siffra i skallen på åhörarna:
– Sjuttiofem procent av alla som utvecklar beroendesjukdomar dör av det.
Fortsätter:
– En stor del av mitt umgänge med min mamma gick ut på att hålla henne vid liv. Jag var 35 år gammal när jag insåg vad medberoende var.
Sanna Lundell beskriver medberoende som ett "långvarigt, olöst kristillstånd".
Lösningarna är flera och tillsynes enkla: Kunskap, att söka hjälp och stöd samt kärlek är de metoder som står överst på hennes powerpointlista i Safiren under onsdagen.
Följt av: Gemenskap med andra som har samma erfarenhet, ärlighet, öppenhet, gå igenom sin sorg och att prioritera sig själv.
Men viktigast förefaller Sanna Lundells fokus på barnen vara. Där var hon ju själv en gång i tiden.
– Man måste våga vara den som bryter igenom. Det behöver inte vara krångligt. Våga vara den där skamlösa och jobbiga. Jag pratar med mina barn om psykiska sjukdomar och beroenden precis som andra sjukdomar. Förklara att det inte är deras fel, säger Sanna Lundell.
Framöver planerar Sanna Lundell att skriva en bok som handlar om anhöriga till personer som har psykiatriska diagnoser.