Samma medicin fick olika pris på en vecka

En skenande prisökning på koleravaccinet Dukoral fick Eva Almskoug Krantz nyligen bevittna från den ena veckan till den andra.

Skillnad i pris på en medicin kan variera från ena veckan till den andra, det fick Eva Almskoug Krantz från Brevens bruk erfara då hon skulle köpa ett koleravaccin som kostade 100 kronor mer efter en vecka. "Vi har inte själva aktivt ändrat pris på något", svarar apoteket i Vingåker.

Skillnad i pris på en medicin kan variera från ena veckan till den andra, det fick Eva Almskoug Krantz från Brevens bruk erfara då hon skulle köpa ett koleravaccin som kostade 100 kronor mer efter en vecka. "Vi har inte själva aktivt ändrat pris på något", svarar apoteket i Vingåker.

Foto:

Övrigt2018-04-21 06:00

Det var när Eva Almskoug Krantz och hennes sambo planerade en längre utlandsresa som de gick till läkare och fick koleravaccinet Dukoral utskrivet på recept.

När hon köpte det på apoteket i Vingåker kostade det drygt 400 kronor. Men när hennes sambo en vecka senare skulle köpa samma vaccin, utskrivet av samma läkare, så hade prislappen höjts med 100 kronor. En 20-procentig höjning alltså.

– Jag tycker det är synd och skam, det är faktiskt ganska stor skillnad på 400 och 500 kronor, säger Eva Almskoug Krantz till tidningen.

Efter detta ringde hon till apoteket och pratade med en person som arbetade där och fick rådet att hon kunde gå in på olika apotek på nätet och titta efter vilka som hade lägst priser.

En snabbslagning på internet som tidningen gör får fram att Dukoral på Apoteket på nätet kostar 275,50 kronor, på Apoteket Hjärtat 410 kronor och på Kronans apotek 464,95 kronor.

– Jag tycker det är ganska fräckt, säger Eva Almskoug Krantz. Det finns ju bara ett apotek i Vingåker och i Katrineholm finns det väl fyra stycken så där kanske det är möjligt att hitta något billigare, men man ska väl inte behöva leta som en galning.

– Vingåkers apotek är annars trevligt, med trevlig personal, men deras policy när det gäller prissättning är ganska fräck, säger Eva Almskoug Krantz.

När tidningen ringer upp det apotek som Eva Almskoug Krantz har besökt framkommer emellertid att de haft en ganska passiv roll i den branta prishöjningen.

– Vi har inte själva aktivt ändrat pris på något, utan vi plockar bara ner data från TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, som är de som sätter priser i Sverige, säger Maria Einarsson, receptarie på Apoteksgruppen i Vingåker.

Så det är samma priser på alla apotek?

– Ja, det är det. Det som kan skilja är ju att det finns olika parallellimportörer, då kan det skilja lite mellan dem. Sedan beror det på tillgång också, vad som finns att få tag på. Ibland kanske det finns en förpackning som i datorn är hundra kronor billigare men inte går att få tag på.

– Vi väljer inte medvetet ett dyrt läkemedel, vi försöker spara pengar åt kunden, säger Maria Einarsson.

Men huruvida 100 kronors skillnad på ett och samma läkemedel är vanligt kan hon inte svara på.

– Jag kan säga att det inte är ovanligt heller. Det kan tänka sig att vi ena gången hade kvar i lager sedan tidigare och nästa gång gick just den sorten inte att få tag i. Troligtvis är det så, säger Maria Einarsson.

Hur en vilsen kund ska navigera i allt det här kan hon heller inte riktigt svara på.

– Vi måste ta det pris som varan kostar, vi kan inte skänka bort saker. Vi har inte hittat på några priser eller lagt på någon extra procent utan bara det som är framförhandlat för just den varan, säger Maria Einarsson.

Apotekens priser

Apotekens handelsmarginal är skillnaden mellan apotekens inköps- och försäljningspris. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, slår fast hur stor marginalen ska vara. På så sätt styr de apotekens ersättning för receptbelagda läkemedel, stomi- och förbrukningsartiklar som ingår i högkostnadsskyddet.

Källa: TLV

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!