Samlarglädje förenar i växande sällskap

På tisdagen var det årsmöte och frimärksauktion för Katrineholms filatelister, en växande klubb för samlande.

Övrigt2019-01-09 20:30

Ett 30-tal medlemmar i Katrineholms filatelistförening - som själva skriver sitt namn "Katrineholms Filatelist Förening" - trotsade snöglopp och kalla vindar och samlades i Mariagården för årsmöte, samvaro och frimärksauktion på tisdagen. Att frimärkssamlande är socialt kunde föreningens sekreterare Patrik Andersson konstatera: redan en halvtimme innan mötet började var det halvfullt i lokalen.

Själv började han samla märken i sex- eller sjuårsåldern. Som nyinflyttad i Katrineholm något år senare blev han god vän med grannpojken Rickard Mannberg, som också samlade. Idag är de sekreterare respektive ordförande i föreningen, som bildades 1938 och idag har 55 medlemmar från olika håll, de flesta män.

– Det är mansdominerat. Men går man tillbaka till 1938 var det så det började, det var höga herrar som samlade frimärken då. Idag är det helt annat, alla samhällsklasser samlar, konstaterar Patrik Andersson.

Det finns inte två medlemmar som samlar märken på samma sätt, fortsätter han.

– Man kan samla på länder, eller kanske bara hembygden, som Katrineholm. Vykort är stort bland många. Man kan samla på teman, som fjärilar.

Det är mansdominerat. Men går man tillbaka till 1938 var det så det började, det var höga herrar som samlade frimärken då

Patrik Andersson, filatelist

Patrik Andersson samlar själv på hela världens frimärken, men mer specifikt Sverige från 1636 och framåt. Det första frimärket gavs inte ut i Sverige förrän 1855, så Patrik Anderssons äldre samlingar kallas "förfilateli", som ett brev från drottning Kristina till Erik Ryning från 1600-talets mitt.

– Posten på den tiden var kronans post, ämbetsmän som skickade brev, vilket är roligt eftersom det betyder att det finns mycket kvar av korrespondensen, säger han.

Det första porträttet på ett svenskt frimärke dröjde till 1885, när kung Oscar II avbildades. Förfilatelin innebär att man lär sig mycket om historia, tycker Patrik Andersson, och om hur samhället var uppbyggt förr i tiden, jämfört med i dag.

Dessutom är samlandet socialt.

– Föreningslivet har vi utökat ganska rejält. För tio år sedan var vi bara 25 medlemmar, nu 55. Vi är aktiva på Frimärkets dag och åker på träffar, som Pekingträffen i Norrköping, säger Patrik Andersson.

Frimärksamlande

Samlandet uppstod i takt med att allt fler länder började med frimärken vid 1800-talets mitt. Storbritannien var först, med "one penny black"-märket 1840. Men redan före frimärkena fanns postverk. Det i Sverige grundades 1636.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!