– Det är en viktig jämställdhetspolitisk fråga. Det är en bekräftelse på att kärleken är lika mycket värd, oavsett vem som älskar vem, säger han.
Lars Knapasjö är homosexuell och har ingått partnerskap. Han och hans livskamrat fick också kyrklig välsignelse.
Steg i rätt riktning
– Så det känns som att vi varit gifta fullt ut hela tiden, säger han och tillägger att det dock är viktigt att kyrkan i dag tar steget bort från det konservativa tänkande som han anser råder.
– Vi har inte ens kunnat avsluta kvinnoprästmotståndet i många delar av kyrkan, det här är ett steg i rätt riktning.
Samkönade äktenskap har varit en fråga som debatterats under lång tid. Som det är nu kommer prästerna själva att få välja om de vill viga homosexuella eller inte. En präst kan alltså i nuläget neka. Men Lars Knapasjö ser rätten som självklar.
– Det handlar om allas lika värde. Den som inte är redo att ta det här kanske ska söka sig ett annat jobb. Det ska vara självklart att man har rätten att älska den man vill älska, säger han.
Inte kyrkans sak
Kerstin Carlén (S), ordförande i kyrkofullmäktige i Katrineholm, ser positivt på beslutet men är tveksam till att det är kyrkans beslut att ta.
– När staten och kyrkan delades skulle kyrkan ha frånsagt sig även sin vigselrätt. Det är min grundinställning. Sen kanske jag tycker att det hade varit lite vist och klokt att låta tiden ha sin gång. Det kan vara många som ännu inte är redo för ett sånt här beslut och det är svårt att tvinga dem, säger hon.
Men när det kommer till samkönade äktenskap tvekar Kerstin Carlén inte en sekund.
– För det första tycker jag att homosexualitet är det naturligaste som finns. Det är inte såna saker som ligger i vägen för mitt tyckande. Alla människor har lika värde och all kärlek är från Gud.
Präster positiva
Karl-Erik Jansson, präst i Floda-Julita pastorat, är av samma åsikt.
– Jag tycker att man ska vara glad när människor hittar varandra. Om det sen är så att deras sexualitet inte ser ut som min så är jag inte världens centrum. Människor är olika. Om de nu hittar varandra och har det fint så ska man bara vara glad för det. Och inte försöka göra något av dem som de inte skulle bli lyckliga av, säger han.
Själv tvekar han inte alls när det kommer till att hålla samkönade vigslar. Det gör inte heller Karola Lindqvist Wahlbeck, tillförordnad kyrkoherde för Sköldinge-Lerbo pastorat.
– Jag tycker att oavsett sexuell läggning ska samma ordningar gälla för alla, säger hon och tillägger att också hon anser att vigselrätten inte ska ligga på kyrkan utan borgerligt. Men en välsignelse ska alla ovillkorligt kunna få.