"Borttaget före visning". Den texten möter allt fler som letar hus. Vid tidningens sökning på villor, radhus och bostadsrätter i Katrineholm och Vingåker en vanlig tisdag är två bostäder i Katrineholm och en i Vingåker sålda före visning. Det innebär att många husletare, som väntar på visningen, inte får chansen att ens se huset. Fördelen för säljaren kan många gånger vara att man slipper ha visning och snabbt vet vad man får för sitt hus.
‒Det är egentligen dumt att uttrycka sig principiellt om att sälja före visning, i vissa lägen kan det vara nödvändigt för säljaren, säger Andreas Nord, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.
Men, fortsätter han, för mäklare är inte fenomenet särskilt bra.
‒Visningarna är vår show. Det är då vi träffar folk. Om vi sumpar visningen sumpar vi tio kundmöten, med personer som själva är potentiella säljare. Det ligger inte i vårt intresse alls, att inte få den chansen, säger han.
Samtidigt finns det fördelar med att informera om husen innan de är till salu på riktigt.
‒Fastighetsbyrån har en produkt som heter "på gång". Man börjar marknadsföra objektet innan det är till salu, men där det kommer att bli försäljning framöver. Det är ett sätt för säljaren att förbereda sig och ett sätt för oss som mäklare att visa att det finns intresse. "Du ser", kan vi säga, "du har fem som är intresserade av ditt hus".
Då och då har förhandsinformationen den effekten att någon får syn på huset och lägger ett bud.
‒Vi som mäklare är skyldiga att framföra alla bud. Det är säljaren som avgör om den vill sälja eller inte, men det är alltid mäklaren som får skäll av missnöjda kunder, säger Andreas Nord.
Det händer att säljare säger nej till förhandsbud, men Andreas Nord konstaterar att marknaden i Katrineholm inte är lika förutseende som den i Stockholm.
‒I Stockholm vet man att priset går upp med 10-15-20 procent efter visning. Här vet man inte det på samma sätt.