Säkerhetsexperten: "Bedragarna är väldigt övertygande"

Den som blivit lurad av bedragare ska inte känna sig korkad. Det menar Anders Skepplund, säkerhetschef på Sparbanken Rekarne i Eskilstuna.– Bedragarna är väldigt övertygande och duktiga. Vi förstår att kunder går på det här, säger han.

Övrigt2018-02-06 12:24

Bedrägerier av olika slag blir allt vanligare. Bara i september polisanmäldes över 25000 olika bedrägeribrott i Sverige.

– Det har accelererat under året och det här är något som drabbar alla banker, berättar Anders Skepplund.

För bankerna är det en ständig kamp. Dels arbetar bankerna hårt för att förhindra bedrägerier, men även för att upptäcka pågående bedrägerier och säkra spår när de redan har genomförts.

– Alla banker har ett gott samarbete på säkerhetssidan. En sak både vi och andra banker har blivit bättre på är att hitta de här så kallade målvakterna, dit pengarna går, berättar Anders Skepplund.

Bankerna har även varningssystem, som kan upptäcka misstänkt aktivitet, och arbetar med att ta fram ännu säkrare inloggningar.

Men trots alla insatser som görs ökar antalet bedrägerier. Problemet verkar vara svårt att informera bort, och det tror Anders Skepplund beror på att många bedragare är bra på det de gör. Metoderna är raffinerade och bedragarna framstår som trovärdiga.

– De kan säga att de ringer från polisen, eller från säkerhetsavdelningen på en bank. Många kunder blir ställda och kanske skärrade när de får de här samtalen, och tänker kanske inte klart.

Bedragarna ger sig dessutom gärna på personer som inte är så tekniskt bevandrade, eller som har svårt med språket och inte riktigt känner till hur samhället fungerar i alla avseenden. Dessa personer är helt enkelt lättare byten.

– Det är vanligt att det är äldre personer som utsätts, och även invandrare, berättar Anders Skepplund.

Det Anders Skepplund verkligen vill betona är att seriösa aktörer, exempelvis banker, aldrig någonsin ber kunderna om koder över telefon, eller uppmanar dem att logga in någonstans. Pratar man med någon som gör det, då pratar man med en bedragare.

Anders Skepplund har dock full förståelse för att människor går på bedragarnas finter, och lägger ingen skuld på dem.

– Bedragarna är väldigt övertygande och duktiga, säger han.

Vad ska man göra om man upptäcker att man har blivit lurad?

– Är det under kontorstid ska man kontakta banken. Annars telefonbanken. Alla banker har också en spärrtjänst. Därifrån kan man bli kopplad till sin banks säkerhetsavdelning. Det är viktigt att man agerar fort. Man ska inte vänta till måndag morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!