På köksbänken trängs rotfrukter med förpackningar med olika bönor, korngryn och linser. Perfekt snabbmat, som dessutom är hälsosam, menar Maria Björklund och förklarar att en stor gryta med ett långkok av dessa produkter gör att man lätt kan äta bra. Har man dessutom mixerstav, bakplåtspapper, fryspåsar och märkpennor till hjälp kan sedan maten paketeras i portioner, frysas och på sikt snabbt förvandlas till bland annat biffar, pytt och grytor,
– Vi har den tid vi har i dag, men om vi planerar om och gör storkok kan vi göra mat som är bra för kroppen och får vardagen att funka, säger hon och förklarar at hon tänker på till exempel linskoket som en bas i en slinga som sedan kan förvandlas till en rad rätter.
– Vi kan krydda och piffa till. Det är bara fantasin som sätter gränser!
Vad sägs om en matig paj med linsröra som bas i botten? En linssoppa? Linsbiffar? Linsgryta?
Olika sorter gryn blir till gröt som sedan kan funka som pajbotten.
– Och korngryn kan funka riktigt bra i en pizzabotten, säger Maria Björklund och förklarar att pizza- och pajälskaren kan hitta hälsosamma varianter.
– Det här är hederlig mat som vi ätit i alla tider. Hel och ren mat där vi använder hela råvaran, inte som i matindustrin där vitt, raffinerat mjöl och vitt, raffinerat socker ofta är basen. Vi mår bättre av mat som ligger nära originalet. Och det behöver inte vara tråkigt, tvärt om så är det enkla det spännande.
I kylen har Maria Björklund påsar med rotsaker som hackats och rivits, kramats med lite olivolja och lite salt och som sedan funkar som bas i en snabb sallad under flera dagar.
Att äta bra mat menar Maria Björklund också gör att sötsuget minskar.
– Man blir inte så mätt av korv med bröd, säger hon och pekar på smartare smårätter och tillbehör som chiapudding med mixade äpplen, grötkex och ugnsbakade äppelremmar.
Så visst kan även den som äter hälsosamt unna sig något gott – i mindre format. Maria Björklund menar att "less is more”, kvalitet ska gå före kvantitet. Det smarriga ska inte räknas i stora, sockriga bullar, utan kan kanske vara en bit frökex med osötat äppelmos och lite blåbär, eller kanske en bit banan doppad i mörk choklad,
– Vi ska ha guldkant i tillvaron, men bra guldkant och den ska inte ersätta maten. Att äta bra är grunden och vi vill att det ska bli coolt att laga bra mat.