Så blir julen mer miljövänlig

Sörmland Julen är konsumtionens tidevarv. Mat, kläder, presenter, allt ska vara mysigt och lyxigt. Då kan det vara bra att stanna upp och tänka till lite. Men har du tänkt på vilka avtryck ditt julfirande gör på miljön?

Övrigt2013-12-02 08:18

Det krävs inte en livsomvälvande omställning för att göra julfirandet en gnutta mer miljövänligt. Enligt Johanna Sandahl, vice ordförande för Naturskyddsföreningen, finns det enkla vägar för eko-nybörjaren att gå.

Den traditionella svenska julmaten innehåller mycket kött. Det är fyra sorters sill, skinka och prinskorv, köttbullar och lax. Med fokus på köttet är det inte säkert att resten av rätterna ens får plats på tallriken.

— Man behöver inte utesluta någonting. Men man kan ställa grönsakerna strategiskt, längst fram på julbordet så att de får mer utrymme. Då äter man mer grönsaker, och lite mindre kött. Så gör man bland annat på skolmatbespisningar när man vill att barnen ska äta mer grönsaker, säger Johanna Sandahl.

Sill och ansjovis är toppenfiskar ur miljösynpunkt. Lutfisken som görs på hotade långan är lite mindre bra.

— Jag vet folk som byter ut den mot sej eller torsk. Det är inte riktigt samma sak, men vissa tycker att det är godare, att det är ärtorna och såsen som gör grejen, säger hon.

Om man bara ska skippa en enda grej på julbordet, så tycker Johanna Sandahl att det är ålen. Den är på gränsen till utrotning. Annars kan man äta det mesta om man bara lyxar till det och väljer det ekologiska.

— Julen är härlig, men se upp för svinn! Ställ inte fram för mycket mat i taget så att det blir dåligt.

Hon uppmanar folk att bli bättre på att använda matresterna. Man kan äta dem som vickning senare på kvällen eller laga till en ny rätt på det som blir över. Laxen kan bli bra till pasta, till exempel.

Andra områden som enkelt kan bli mer miljövänliga är dekorationerna. När det kommer till julgran är det äkta vara som gäller.

— Det är större miljöpåverkan med en plastgran om man räknar produktionen, transporten och så småningom förbränningen även om det är långt senare. En vanlig svensk gran är bättre, säger Johanna Sandahl.

Hon tipsar om att försöka få tag i ekologiskt odlade granar, även om det är svårt. Närproducerat är bättre än importerat, och Kungsgranar är lite sämre än vanliga granar eftersom de oftast är mer besprutade. Efter jul ska den lämnas in till en återvinningscentral eller särskilda uppsamlingsplatser, om man inte har egen kompost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!