S behöver stöd av andra partier

Socialdemokraterna behöver stöd av ett eller flera partier för att behålla makten i Vingåker och Katrineholm. I Katrineholm väntas strid om oppositionsrådsposten.

Övrigt2010-09-21 05:00

De ledande Socialdemokraterna både i Katrineholm och Vingåker gör vad de kan för att bagatellisera det faktum att de tappat sina egna majoriteter i kommunfullmäktige. Kommunalråden Camilla Anglemark och Göran Dahlström kan räkna med att få behålla sina jobb men då i första hand med Miljöpartiets och Vänsterpartiets stöd.

Socialdemokraterna i Vingåker fick 41,5 procent av rösterna, vilket är ett tapp på 8,6 procentenheter. Med tanke på den kraftiga interna turbulensen, med bland annat spektakulära partibyten och kampanjer för blankröstning i kommunvalet, får det anses vara ett bra resultat trots en minskning med tre mandat.

Med totalt 15 mandat för S i Vingåker räcker det inte med enbart Vänsterpartiet som stöd. Men om Miljöpartiet, som ökar från ett till två mandat, bestämmer sig för att ingå i en rödgrön allians också i Vingåker så har dr rödgröna en säker majoritet i fullmäktige. En rödgrön allians betyda blans annat att VTL förblir i opposition trots sin framgång från tre till fyra mandat.

Miljöpartiet har här en hyfsat bra förhandlingsposition. Det finns nämligen en möjlighet till maktskifte i Vingåker om miljöpartiet skulle välja att stödja en allians mellan de borgerliga partierna och VTL. En sådan situation är dock inte mer sannolik än hypotesen om samstyre mellan S och M av motsvarande slag som Åtvidaberg haft den senaste perioden.

Sverigedemokraterna får ett mandat i Vingåker. Partiet hade ingen kandidat men ändå valde 174 Vingåkersbor en namnlös valsedel med SD:s partibeteckning. Någon av dessa 174 väljare kan ha skrivit ett namn på valsedeln. Men om så inte är fallet kommer Vingåkers fullmäktige att ha en tom stol under kommande mandatperiod.

I Katrineholm tappar S preliminärt fyra mandat men ligger bra till för att få ytterligare ett i den slutliga rösträkningen. 44,3 procent är en historiskt låg röstandel för en kommun som alltid varit ett av partiets starkaste fästen.

Utbrytarna från S i form av Framtidsdemokraterna lyckades inte få mer än en enda procent av katrineholmarnas röster och får därmed ingen plats i fullmäktige. Däremot fick Sverigedemokraterna två mandat trots att partiets lokala toppnamn uttryckligen deklarerat att partiet inte har någon politik för Katrineholm.

Moderaterna ökade något i antalet röster i Katrineholm och fick 16,6 procent vilket ger oförändrat åtta mandat. Det är Moderaternas hittills högsta lokala siffra men den är ändå låg i jämförelse med partiets rikssiffror.

Folkpartiet gör än en gång ett förvånasvärt bra kommunval i Katrineholm med 13,4 procent. Det ger preliminärt sju mandat. Det sista mandatet hänger dock löst.

Sannolikt blir det strid om oppositionsrådsposten mellan nuvarande innehavaren Ewa Callhammar och Moderaternas nygamla toppnamn Lars Härnström. Efter valet 2002 blev Callhammar oppositionråd med stöd av Kristdemokraterna och Centerpartiet. Även i år får C och KD sannolikt avgöra valet av oppositionsråd.

För Göran Dahlström gäller att han behöver stöd av MP för att han ska få fortsätta som kommunalråd. Ett traditionellt stöd enbart av ett kravlöst Vänsterpartiet räcker inte. Alternativt kan Dahlström välja att söka stöd hos något av de borgerliga partierna för att få en säker majoritet. Även om den inte är sannolik kan en sådan hypotes inte helt uteslutas. Både i Folkpartiet och Centerpartiet finns det antagligen personer som kan vara intresserade av en ordförandepost.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om