RötmÄnaden oroar inte lika mÄnga som tidigare

I helgen börjar det vi traditionellt sett kallar för rötmÄnad. Under sommaren Àr det extra viktigt att hantera livsmedel rÀtt. Men mÄnaden tycks inte oroa katrineholmarna.

Peter Alvin Àr köttansvarig pÄ Matpiraten i Katrineholm. Han har arbetat med livsmedel i över tjugo Är och ser att mÄnga kunder Àr duktiga pÄ att hantera livsmedel Àven under sommarmÄnaderna.

Peter Alvin Àr köttansvarig pÄ Matpiraten i Katrineholm. Han har arbetat med livsmedel i över tjugo Är och ser att mÄnga kunder Àr duktiga pÄ att hantera livsmedel Àven under sommarmÄnaderna.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-07-21 05:30

LÀnge har det kallats för rötmÄnad, perioden mellan slutet av juli och början av augusti. Enligt Livsmedelsverket Àr det egentligen vÀdret, vÀrmen och fukten som avgör om det Àr rötmÄnad eller inte.

RötmÄnaden verkar ha minskat i betydelse och oroar i dag inte lika mÄnga som förr, tror Peter Alvin som arbetar som köttansvarig pÄ Matpiraten i Katrineholm.

‒Det har blivit mildare med Ă„ren. Sköter man sina livsmedel bra annars brukar det inte vara nĂ„gra problem under sommaren heller. Det handlar i grunden om sunt förnuft, sĂ€ger han.

Han ser inte att kunderna anpassar sina köpvanor nÄgot nÀmnvÀrt pÄ grund av rötmÄnaden. FrÀmst handlar det om att ha lite extra koll pÄ varor som kött, fÀrsk fisk och inÀlvsmat, berÀttar han.

‒Det Ă€r bra att ha en kylvĂ€ska med sig nĂ€r man gĂ„r och handlar. Det som oftast Ă€r en fara för maten Ă€r transporten hem frĂ„n butiken, sĂ€ger han.

Inte heller butikerna behöver tÀnka ett varv till kring just rötmÄnaden.

‒Kylan Ă€r högt stĂ€llt Ă„ret om för att klara av de perioder som Ă€r vĂ€rst för livsmedel, berĂ€ttar Peter Alvin.

Även pĂ„ Katrineholms samhĂ€llsbyggnadsförvaltning ser man att mĂ„nga verkar vĂ€l medvetna om hur man ska hantera sin mat, Ă€ven under den sĂ„ kallade rötmĂ„naden.

‒Vi tar emot anmĂ€lningar om misstĂ€nkt matförgiftning Ă„ret om, men det Ă€r sĂ€llan vi fĂ„r in uppgifter om matförgiftning under sjĂ€lva rötmĂ„naden. MĂ€nniskor Ă€r mer medvetna nu för tiden, sĂ€ger Johanna Björck, livsmedelsinspektör pĂ„ Katrineholms kommun.

En av hennes teorier Àr att vi i dag hjÀlps Ät mer i samhÀllet med att pÄminna varandra om riskerna med livsmedelshantering under sommaren.

‒De flesta mĂ€nniskor förstĂ„r vad rötmĂ„nad innebĂ€r. De Ă€r duktiga pĂ„ att ta med sig kylklampar nĂ€r de gĂ„r till affĂ€ren och att inte förvara mat i vĂ€rmen, sĂ€ger Johanna Björck.

Men det Àr sÄklart inte bara under rötmÄnaden som det Àr viktigt med bra livsmedelshantering. Mats Lindblad, smittskyddssamordnare pÄ Livsmedelsverket, tycker att rötmÄnaden Àr en bra pÄminnelse pÄ saker man ska tÀnka pÄ under hela Äret. Men under varma och fuktiga dagar rekommenderar han att handla mindre mat.

‒Köp mindre frukt, grönt och bröd som riskerar att mögla nĂ€r det Ă€r varmare och fuktigare ute, sĂ€ger han.

Tips under rötmÄnad

Bakterier och mögel som kan göra oss sjuka trivs allra bÀst under varma och fuktiga dagar. Men rÄden Àr enligt Livsmedelsverket egentligen desamma som under alla tider pÄ Äret:

TvÀtta hÀnderna innan du lagar eller Àter mat.

HÄll kall mat kall och ta gÀrna med en kylvÀska till butiken sÄ att varorna hÄller sig kalla hela vÀgen frÄn butik till hem.

HÄll varm mat varm.

Ha rÀtt temperatur i kylskÄpet, gÀrna runt 4-5 grader.

SlÀng inte mat i onödan. Titta, lukta och smaka för att kolla om maten Àr okej.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!