Rötmånaden oroar inte lika många som tidigare

I helgen börjar det vi traditionellt sett kallar för rötmånad. Under sommaren är det extra viktigt att hantera livsmedel rätt. Men månaden tycks inte oroa katrineholmarna.

Peter Alvin är köttansvarig på Matpiraten i Katrineholm. Han har arbetat med livsmedel i över tjugo år och ser att många kunder är duktiga på att hantera livsmedel även under sommarmånaderna.

Peter Alvin är köttansvarig på Matpiraten i Katrineholm. Han har arbetat med livsmedel i över tjugo år och ser att många kunder är duktiga på att hantera livsmedel även under sommarmånaderna.

Foto:

Övrigt2017-07-21 05:30

Länge har det kallats för rötmånad, perioden mellan slutet av juli och början av augusti. Enligt Livsmedelsverket är det egentligen vädret, värmen och fukten som avgör om det är rötmånad eller inte.

Rötmånaden verkar ha minskat i betydelse och oroar i dag inte lika många som förr, tror Peter Alvin som arbetar som köttansvarig på Matpiraten i Katrineholm.

‒Det har blivit mildare med åren. Sköter man sina livsmedel bra annars brukar det inte vara några problem under sommaren heller. Det handlar i grunden om sunt förnuft, säger han.

Han ser inte att kunderna anpassar sina köpvanor något nämnvärt på grund av rötmånaden. Främst handlar det om att ha lite extra koll på varor som kött, färsk fisk och inälvsmat, berättar han.

‒Det är bra att ha en kylväska med sig när man går och handlar. Det som oftast är en fara för maten är transporten hem från butiken, säger han.

Inte heller butikerna behöver tänka ett varv till kring just rötmånaden.

‒Kylan är högt ställt året om för att klara av de perioder som är värst för livsmedel, berättar Peter Alvin.

Även på Katrineholms samhällsbyggnadsförvaltning ser man att många verkar väl medvetna om hur man ska hantera sin mat, även under den så kallade rötmånaden.

‒Vi tar emot anmälningar om misstänkt matförgiftning året om, men det är sällan vi får in uppgifter om matförgiftning under själva rötmånaden. Människor är mer medvetna nu för tiden, säger Johanna Björck, livsmedelsinspektör på Katrineholms kommun.

En av hennes teorier är att vi i dag hjälps åt mer i samhället med att påminna varandra om riskerna med livsmedelshantering under sommaren.

‒De flesta människor förstår vad rötmånad innebär. De är duktiga på att ta med sig kylklampar när de går till affären och att inte förvara mat i värmen, säger Johanna Björck.

Men det är såklart inte bara under rötmånaden som det är viktigt med bra livsmedelshantering. Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, tycker att rötmånaden är en bra påminnelse på saker man ska tänka på under hela året. Men under varma och fuktiga dagar rekommenderar han att handla mindre mat.

‒Köp mindre frukt, grönt och bröd som riskerar att mögla när det är varmare och fuktigare ute, säger han.

Tips under rötmånad

Bakterier och mögel som kan göra oss sjuka trivs allra bäst under varma och fuktiga dagar. Men råden är enligt Livsmedelsverket egentligen desamma som under alla tider på året:

Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.

Håll kall mat kall och ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen från butik till hem.

Håll varm mat varm.

Ha rätt temperatur i kylskåpet, gärna runt 4-5 grader.

Släng inte mat i onödan. Titta, lukta och smaka för att kolla om maten är okej.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!