Rosendahl: därför bör V rösta nej till Löfven

Vänsterpartiets gruppledare i Katrineholm vill inte se Stefan Löfven som statsminister i en regering stödd av C och L. Det vore lika illa som en konservativ regering uppbackad av SD.

Tony Rosendahl, här tillsammans med Vänsterpartiets lokala ordförande Thomas Selig, sällar sig till dem inom partiet som säger nej till Löfven som statsminister.

Tony Rosendahl, här tillsammans med Vänsterpartiets lokala ordförande Thomas Selig, sällar sig till dem inom partiet som säger nej till Löfven som statsminister.

Foto:

Övrigt2019-01-14 11:02

– Uppgörelsen mellan S, C, L och MP innebär fyra år av ökade ekonomiska klyftor i samhället, försämrad arbetsrätt, marknadshyror och lönedumpning. Ren högerpolitik.

Det säger Tony Rosendahl, Vänsterpartiets gruppledare i Katrineholm, i en kommentar till de intensiva regeringsförhandlingarna.

Dessa är nu inne i ett avgörande skede. Och det är Vänsterpartiet som har makten att fälla avgörandet.

Strax före lunch i dag träffar V:s partiordförande Jonas Sjöstedt riksdagens talman Andreas Norlén. Sjöstedt ska då meddela hur partiet och dess riksdagsgrupp ställer sig till den senaste utvecklingen i regeringsfrågan. Sjöstedt väntas efter mötet hålla en presskonferens och offentliggöra Vänsterpartiets ställningstagande.

Beskedet kan då bli att partiet, om än under stark protest, släpper fram Stefan Löfven genom att lägga ner sina röster vid onsdagens statsministeromröstning. Då får Sverige en S- och MP-regering som stödjer sig på sakpolitisk överenskommelse med mittenpartierna C och L.

Det andra scenariot är att V röstar nej till Löfven. Då rycker nyval närmare – eller en ny framstöt av M och KD att bilda regering med stöd av SD.

Tony Rosendahl tycker att det är självklart att rösta nej till Löfven.

– Det är mer borgerlig politik i den här uppgörelsen än vad det var när Alliansen själva hade regeringsmakten, kommenterar han.

V:s lokala gruppledare kallar C:s ekonomiska politik för extremliberal.

– Kanske den extremaste i hela borgerligheten. Stora delar av den har man fått igenom i överenskommelsen, bedömer han.

Rosendahl anser inte att det är Vänsterpartiet som ska bära hundhuvudet om en S- och MP-regering fälls och fältet därmed öppnas för M och KD med stöd av SD.

– Rent ut sagt nonsens, tycker Rosendahl om det argumentet och menar att den nu liggande uppgörelsen redan har gett SD det inflytande i migrations- och integrationspolitiken som S, MP, C och L sagt sig vilja förhindra.

Han tar som exempel upp krav på språktest, förlängning av tillfälliga uppehållstillstånd och prov i samhällskunskap för svenskt medborgarskap.

– Dessutom har C och L målat in sig i ett hörn. Om V fäller förslaget, hur kan de med någon trovärdighet släppa fram en M- och KD-regering stödd av SD när hela deras taktik sedan valet enligt dem själva gått ut på att hindra SD från att få inflytande?

– Avgörandet om man vill släppa fram en M- och KD-regering och ger SD mer inflytande ligger hos C och L – inte V.

Tony Rosendahl framför också kritik mot att Vänsterpartiet utestängts från alla samtal i regeringsfrågan.

– Vill man ha stöd från ett parti vore det ju bra om man pratar med det. I stället skriver man anti-V-klausuler. Det är utpressning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!