Förtidsröstning har länge funnits, men att "poströsta" som det hette före 2006, var förr inte så spritt som i dag, när omkring 40 procent av väljarna förtidsröstar. I Katrineholm finns ett 20-tal vallokaler, från landsbygdens skolor och sockenstugor till kulturhuset Ängeln. De fem partierna anser att valsedlar saknats, att tider för när lokalerna ska vara öppna har ändrats utan information, att informationen om de ambulerande röstmottagarna inte gått ut till äldreboenden.
– Informationen har inte gått ut till alla partier och vi har därför missat att lägga valsedlar på en del ställen, säger Inger Hult (L).
John Ogenholt (KD) säger att partierna fått andra tider för när vallokalerna ska vara öppna, än vad som sedan gått ut till allmänheten via annonser. I det här valet tar valnämnden ansvar för att lägga ut partivalsedlarna, men partierna själva ska forsla personvalssedlarna till vallokalerna. Från exempelvis Vallgården i Valla har några partier hört att det saknats personvalsedlar.
– Man måste kanske göra om systemet med förtidsröster. Det är ändå 40 procent som förtidsröstar. Kanske behövs det en ansvarig i alla lokaler.
Michael Hagberg (S) är vice ordförande i valnämnden och han har hört om strul under första röstningsdagen på Ängeln. Då fick politikerna köa med sina lådor med personvalssedlar och väljare hann rösta innan alla valsedlar var på plats. Man fattade i valnämnden ett snabbt beslut om att släppa in politikerna tidigare.
– Vi har haft tjänstemän på plats, samt rutinerad och utbildad personal. Men självklart måste vi ta med synpunkterna i utvärderingen av hur det fungerat. Grundprincipen är ordning och reda i våra vallokaler, säger han.
En förbättring han, och de andra, vill se, är att själva plockandet av valsedlar också sker i ett bås. Nu kan alla se vilken valsedel man tar.
– Men det pratas om en proposition om utökad valhemlighet, där man kan ta sedlarna i ett bås, säger han.
I Vingåker, däremot, har förtidsröstningen gått smärtfritt, uppger de som KK pratat med.
Olle Olsson (S), är valnämndens ordförande i Vingåker och han berättar att förtidsröstningen tycks ha gått lugnt tillväga i Vingåker.
– Jag har inte fått några som helst rapporter på att det skulle vara oordning. Men vi har bara en förtidsröstningslokal i Vingåker och det är biblioteket. Det kanske bidrar till att det varit lugnt, att vi bara har den enda, säger han.
Sedan den 22 augusti har biblioteket hållit öppet för röstning varje dag, även på helgerna.
Säfstagården och Vårnäs har fått besök av de ambulerande röstmottagarna och i söndags anordnades röstning på Humlegården. Kommunens valsamordnare Josefin Frank berättar att fyra pensionärer som önskat det, fått besök i hemmet för att kunna rösta.
Dagen innan förtidsröstningen började fick partierna komma med sina personvalssedlar, och allt var klart till röstningslokalen öppnade, berättar Josefin Frank. Inte heller hon har hört klagomål.
– Jag kollade med biblioteket och de sa att det inte varit något. Nu de sista dagarna har det kommit många och röstat. Ibland har det varit lite kö, men det har kommit en ganska jämn ström.
På själva valdagen har kommunen sju vallokaler öppna: fyra inne i samhället, samt lokaler i Österåker, Baggetorp och Högsjö.