Daimstruten med jordgubbssmak är en av de nya glassarna som har en lång lista över ingredienser och tillsatser. Den sägs vara en jordgubbsdröm, men en granskning visar att glassen inte innehåller ett spår av jordgubbe. I stället är det rödbetsjuice, färgämnen och arom som gör glassen rosa och jordgubbssmakande.
Martin Sandén som arbetar på GB säger att företaget tillverkar annan glass med riktig jordgubbssås men att den lösningen inte lämpar sig i en daimstrut, eftersom den också innehåller bitar av mandelkrokant.
- Det är en jordgubbsarom i den här glassen för att den ska få rätt smakupplevelse, säger han.
Glasstruten innehåller 33 ingredienser, varav 10 är tillsatser med så kallade E-nummer. Naturliga och rena ingredienser – såsom socker, vetemjöl, kakaosmör och kakaomassa, smör och mandel – finns med i förteckningen. Men där hittar vi också emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, ytbehandlingsmedel, färgämnen, arom, konserveringsmedel och surhetsreglerande medel. Och en rad andra ingredienser.
- Vi märker av debatten om tillsatser i maten och jobbar hela tiden för att få ner mängden tillsatser, säger Martin Sandén.
GB har dock inte slutat använda några tillsatser, säger han, men bland företagets produkter finns exempelvis dessertglass med en betydligt kortare innehållsförteckning.
Enligt Martin Sandén går det inte att jämföra GB:s glass med den som görs hemma.
- Vi tillverkar glass på industriellt sätt för en stor marknad, fryskedjan ska hålla från produktion ända ut i butik och tills glassen äts. Det är inte samma sak som att göra glass hemma och äta den direkt eller dagen efter, säger han.