Budskapet i kommunens budget för 2018 är glasklart: fortsatt stort fokus på nya e-tjänster och digital teknik.
Uppdraget att förenkla för medborgarna och effektivisera verksamheterna gäller samtliga nämnder och förvaltningar. Socialtjänsten är inget undantag.
Där förs nu diskussioner om att sätta en robot i arbete med att ta hand om ansökningarna om försörjningsstöd.
– ”Robot” låter kanske lite ... speciellt. Vi talar om digitalisering. Men det är riktigt att vi utreder en sådan lösning, säger socialchef Ola Nordqvist.
Möjligheten att låta datorer själva utföra delar av biståndshandläggarnas arbete är inte ny. I Skåne har Trelleborgs kommun installerat en robot, eller rättare en algoritm, som tar hand om de digitala ansökningarna om ekonomiskt stöd.
Roboten kopplar upp sig mot arbetsförmedling och Skatteverket för att snabbt bedöma om den som söker bistånd har rätt till det.
Till Sveriges radios Ekot uppger ansvariga i Trelleborg att roboten har kunnat ersätta ett antal biståndshandläggare. I stället har mer personalresurser kunnat läggas på att hjälpa fler kommuninvånare i arbete.
Delvis tack vare robotsatsningen kunde rekordmånga trelleborgare i fjol gå från bidrag till jobb. Ökningen motsvarade 167 procent jämfört med 2012.
Det är en liknande effekt som socialtjänsten i Katrineholm eftersträvar. Hur nära Trelleborgsmodellen en digitalisering här kan hamna kan Ola Nordqvist inte svara på. Men han ser tekniken som ett viktigt verktyg i arbetet med att få ner kostnaderna för försörjningsstöd.
Robotar, eller algoritmer, kommer i framtiden att styra allt fler beslut i samhället. Men tekniken har begränsningar.
– Framför allt är det viktigt att ta hänsyn till särskilda omständigheter. Det kommer en algoritm att ha svårt att göra, säger forskaren Anders Ekholm vid Institutet för framtidsstudier till SR:s Ekot.