Närmare hälften av de sörmländska företagens planerade investeringar är i farozonen om de inte får tillgång till ökad elkraft. Det framgick av en undersökning från Svenskt näringsliv som tidningen redogjorde för i veckan. Frågan om hur energiförsörjningen i länet ska lösas har aktualiserats av Amazons etablering av sina energislukande datacenter i Eskilstuna och Katrineholm. Enligt uppgift ska några sörmländska kommuner ha tvingats tacka nej till nyetableringar av företag på grund av att eleffekten i det närmaste är fullt utnyttjad.
Utvecklingen mot elbrist har påskyndats av den snabba digitaliseringen och den pågående klimatomställningen. Alla inblandade parter tycks vara överens om att problemet inte kan lösas på lokal nivå utan att det handlar om att bygga bort de flaskhalsar som finns i det nationella stomnätet.
– Det måste kopplas ett helhetsgrepp för att säkra elförsörjningen. Staten har det yttersta ansvaret för kraftnäten men staten, regionen och kommunerna måste kraftsamla gemensamt för att se till att vi får en mycket snabbare utbyggnadstakt av elnätet. Vi skulle ha behövt vara i gång redan i går, säger Erik Bengtzboe (M), riksdagsledamot från Nyköping.
I en motion till riksdagen, som också undertecknats av Lotta Finstorp (M), Pia Steensland (KD) och Martina Johansson (C), vill han att regeringen utreder hur elnätsinfrastrukturen genom Sörmland ska säkras.
– Vi delar problemet med andra län, men i Sörmland är det mer påtagligt med de stora datacenteranläggningar som växer fram och SSAB:s omställning från fossilt bränsle till el. Risken är att vi halkar efter.
De sörmländska socialdemokraterna i riksdagen, Fredrik Olovsson, Hans Ekström och Caroline Helmersson Olsson, har också skrivit en motion på samma tema.
– Sörmlands kraftförsörjning måste säkras. Idag saknas det en ordentlig samordning. Det finns pengar för investeringar men vissa år har anslagna medel inte använts fullt ut, vilket är märkligt. Någon måste peka på vad som är samhällsekonomiskt lönsamt så att vi får mest pang för pengarna helt enkelt, säger Fredrik Olovsson.
Varför har inte S agerat mer kraftfullt för att lösa problemen under de fyra år man var i regeringsställning?
– Det är långa processer och många aktörer inblandade. Och innan det blev känt att Amazon skulle komma till Sörmland med sina tunga investeringar var det ingen som lyfte frågan i vår region. Nu hoppas vi att motionen kan bidra till att sätta fart på arbetet, säger Fredrik Olovsson.