Ris och ros från kulturskolan

Statens kulturskoleutredning får både ris och ros, visar remissrundan. Den skarpaste kritiken gäller förslaget att lektioner ska ske utanför skoltid. Katrineholms kommun skriver under på den kritiken.

Lennart Ejeby, chef för Katrineholms kulturskola.

Lennart Ejeby, chef för Katrineholms kulturskola.

Foto:

Övrigt2017-03-13 09:02

‒Det skulle innebära problem, säger kulturskolans chef i Katrineholm, Lennart Ejeby.

‒I kommunen får kulturskolan undervisa på skoltid, under förutsättning att alla är överens. Det ska funka för den enskilda eleven, lärare, skola och familj.

En nyordning med undervisning efter skoltid skulle exempelvis innebära att barn som inte bor i centralorten måste ta sig till Katrineholm, där det redan i dag är lokalbrist på kulturskolan.

‒Det finns kommuner som har undervisning på fritiden, men det är inget jag vill ha och det är vi överens om i kommunen.

Dessutom tycker Lennart Ejeby och Katrineholms kommun, i sitt remissvar till utredningen, att kommuner ska få sköta förläggningen av undervisningstid själva.

‒För mig är det ett misstag att utredningen lägger sig i den frågan. De nationella målen ska beskriva en inriktning och inte hur man ska göra saker.

I det stora hela tycker dock Lennart Ejeby att kulturskoleutredningen är spännande och han lyfter bland annat fram förslaget om utbildningssatsningar för blivande lärare i kulturskolan som något positivt.

Han hoppas att kulturskolan får en bättre ställning i folks medvetande i och med att staten engagerar sig i verksamheterna ute i landet.

Han ser också en möjlighet till lite säkrare ekonomi i framtiden, och hoppas även på en ökad diskussion om hur fler barn och unga ska känna sig inkluderade i kulturskolornas verksamhet.

Just inkludering är grunden i utredningen. Frågan är långt ifrån ny för kulturskolan i Katrineholm som på olika sätt försöker nå så många barn som möjligt. Rykande aktuell är en ny, öppen kulturskola som startar på onsdag på Västra skolan och så småningom antagligen även på Östra skolan.

‒Två eftermiddagar i veckan har vi ett par lärare på skolan, och alla barn inskrivna på fritidshemmet kan komma och delta i vår verksamhet, säger Lennart Ejeby.

Det kommer att handla om bild och form, musik och dans, och förhoppningen är att den öppna kulturskolan så småningom ska finnas på fler skolor. Kulturskolan har fått en halv miljon kronor i statsbidrag till kvalitetshöjande åtgärder och valde att lägga dem på denna verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!