Ridsportförbundet: Viktigt med dialog inom föreningarna

På Ridsportförbundet utökade man insatserna för att förebygga övergrepp redan i våras, men det har inte lett till fler anmälningar. – Vi har nog inte sett effekterna av det vi hittills har gjort, därmed funderar jag på om vi behöver göra mer, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Foto:

Övrigt2017-12-30 05:00

Svenska Ridsportsförbundet stöttar uppropet #visparkarbakut, som har undertecknats av drygt 2 000 kvinnor och flickor inom ridsporten. Men det är inte alltid som vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp når förbundet.

– Jag tycker det är bra att man gör uppropet, det är starkt av de som går ut och berättar sin historia. Det är inte särskilt många av den typen av berättelser som #visparkarbakut sätter fingret på, som kommer fram som en anmälan eller diskussion. Då blir det svårare att agera, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Men Ridsportförbundet har arbetat med att förebygga sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten under en längre period. 65 procent av förbundets medlemmar är under 23 år, och det är inte ovanligt att man hamnar i en beroendeställning till en äldre person i branschen. I våras utökade man insatserna för det förebyggande arbetet ytterligare.

En central del i arbetet har varit att underlätta dialogen ute i föreningarna, för att skapa ett samtalsklimat så att fler känner att de kan anmäla när något inträffar eller har inträffat. Man har också inrättat en medlemsombudsman som man kan prata med. Men anmälningarna har inte ökat, varken efter de utökade insatserna eller uppropet.

– Vi har nog inte sett effekterna av det vi hittills har gjort, därmed funderar jag på om vi behöver göra mer. Vi har inte sett att det har kommit in fler anmälningar eller sett fler eller färre övergrepp hittills, så just nu är det svårt att ta ställning, säger Ulf Brömster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!