‒Det är svårt att sätta ord på allt, men det var mycket som gjorde ett starkt intryck, berättar en av eleverna, Haris Begic.
Ellwynska skolan har i femton års tid haft ett utbyte med Litauen. Elever som går sista året på vård- och omsorgsprogrammet får möjlighet att göra en del av momentet arbetsplatsförlagt lärande, utomlands. I år sökte sammanlagt åtta elever. Fem fick åka till orten Pakroujis, som ligger ungefär 170 kilometer från huvudstaden Vilnius.
Erik Palm är en av studenterna som fick möjligheten att besöka barnhem och göra praktik inom vården i Pakroujis.
‒Det var först när vi kom hem som jag förstod allt vi varit med om. Jag blev både ledsen och arg över det jag hade fått se, och glad för allt jag har.
Erik Palms kompisar på resan, Haris Begic, Adam Ludvigsson, Moa Andersson och Matilda Gustafsson delar hans känslor. De berättar alla hur inblicken i sjukvården och på barnhemmet på ett sätt ruckade deras tillvaro.
‒Det ligger så nära, bara en timme bort med flygplan, men förhållandena är ändå så olika. Mycket som vi tar för självklart här, är inte det där, säger eleverna och berättar om bristande hygien, äldre som inte får medbestämmande vid matstunder, väldigt trångbodda patientrum och personal som inte alls hinner kommunicera med patienter.
‒Det var en händelse som gjorde starkt intryck. Det var en äldre dam som blev väldigt rörd när vi försökte prata lite med henne. Vi var bara där en minut och kunde ju inte språket, men ändå gjorde det så hon kände sig bättre, berättar Erik Palm och Haris Begic.
På barnhemmet, där de fick leka och vara nära barnen, berättar eleverna att de fick träffa drygt 30 barn, trots att hemmet egentligen bara hade plats för ungefär 20.
Upplevelserna från barnhemmet har varit svårast att bearbeta, berättar Adam Ludvigsson:
‒Även om det fanns en språkbarriär, så var det så nära. Det var mycket kärlek och närhet, säger han.
Moa Andersson och Matilda Gustafsson är båda överens om att de har kommit hem många kunskaper och nya perspektiv rikare.
‒Jag funderar på att åka tillbaka och hälsa på redan i höst, berättar Moa Andersson.