På tisdag gräddas den kanske allra sista pizzan i Restaurang Stadsparken. Vid stängningsdags bommas etablissemanget igen för att öppnas av ny hyresgäst med nytt koncept nästa sommar.
Restaurangen är en viktig mötesplats och något av en nyckel för att öka Stadsparkens attraktion, anser kommunledningen. Kommunen, som äger fastigheten, övertar därför restaurangen med avsikten att hitta den krögare eller annan intressent som på bästa sätt kan utveckla den.
"Den ska vara till för alla: från Agda och Bertil som vill ha en kopp kaffe till de som vill sippa på ett glas rosé på kvällen".
Så uttryckte kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) saken när det i tisdags avslöjades att Muhammer Türk löses ur hyreskontraktet med ett utköp på 4,1 miljoner kronor.
Dagen därpå klubbades övertagandet i ett extrainsatt ärende på kommunstyrelsens möte. Tre oppositionspartier invände kraftigt och reserverade sig gemensamt: Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– Möjligen var det någon som tyckte att det gick för fort fram. Men det var tvunget, sa Dahlström efteråt.
”För fort” är en underdrift, att döma av reaktionerna. Beslutsunderlaget mejlades ut kvällen före mötet. Oppositionens ledamöter hade ingen aning om vad som var i görningen.
– Det är ett udda ärende som kommer med väldigt kort varsel och med väldigt knapphändig information. Det visade sig finnas mer info i Katrineholms-Kuriren. Dessutom stör det mig att majoriteten har presskonferens om att något ska genomföras innan beslutet är fattat i demokratisk ordning, kommenterar Ylva G Karlsson (MP).
”En skandal”, tycker Tony Rosendahl som liksom Karlsson och Inger Fredriksson (C) ifrågasätter att skattepengar används på ett sätt som kan anses gynna enskild näringsidkare.
– Vi fick av ekonomichefen veta att vi ska vårda resultatet. Här tar vi fyra miljoner från resultatet för att köpa ut en krögare, beskriver Fredriksson.
Muhammer Türk har tidigare haft för avsikt att sälja sin pizzeriarörelse till en annan företagare. Affären gick dock i stöpet och är nu föremål för en civilrättslig process. Priset som kommunen nu betalar för utköpet är i praktiken en ersättning för Türks uteblivna vinst i den strandade försäljningen, anser C, V och MP.
– Rena rama kalkonaffären, tycker Rosendahl.
Oppositionspolitikerna ifrågasätter om kommunens agerande är förenligt med likabehandlingsprincipen i kommunallagen. Ylva G Karlsson undrar om det finns fler hyresgäster eller verksamheter som kan komma ifråga för utköp.
– Vad säger att nästa hyresgäst kommer att lyckas? Ska kommunen köpa ut den också? Risken finns att detta blir ett slags prejudikat, menar Rosendahl.