Regeringsrätten tar inte upp kameraärendet

Det blir ingen kameraövervakning vid Springkällan i Katrineholm, som kommunen hade hoppats på. 
I går meddelade Regeringsrätten att man inte tar upp fallet för prövning. Därmed står Kammarrättens dom med nej till övervaknings­kameror fast.

Övrigt2010-02-17 05:49

När Kammarrätten i juni 2007 sade nej till övervakningskameror vid Springkällan – korsningen Fredsgatan/ Drottninggatan – drev Katrineholms kommun ärendet vidare till Regeringsrätten. Kammarrätten höll i sin dom med om att många våldsbrott hade skett vid Springkällan och att förebyggande åtgärder redan hade vidtagits. Kammarrätten menade att den personliga integriteten väger tyngre och att bevakningen av platsen kan förstärkas. Kammarrättens uppfattning var att högre krav på krögarna kanske skulle kunna räcka för att förebygga det våld som sker vid Springkällan.

Långdraget ärende

Att integritet är viktigt höll kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) med om när Kammarrättsdomen kom, men sade också att kommunen, som har det övergripande ansvaret för ordningen i staden, också tycker att det är viktigt med rättssäkerheten.

Regeringsrätten har nu haft ett och ett halvt år på sig att komma fram till att man inte ger prövningstillstånd. Skälet till att inte pröva fallet är att Regeringsrätten inte finner att Kammarrätten har förbisett något eller har begått något grovt misstag på vägen till sitt domslut.

Ärendet har pågått i tre och ett halvt år. Det var i juni 2006 som länsstyrelsen avslog kommunens ansökan om tillstånd för övervakningskamera vid Springkällan. Kommunen överklagade till länsrätten i Sörmland som i november samma år gick på samma linje som länsstyrelsen.

Besviken

I och med att Regeringsrätten nu sagt sitt är det definitivt stopp för kameraövervakning vid Springkällan och Göran Dahlström är besviken:

– Jag vet ju att kamerorna är bra som ett komplement till allt annat vi har och det är en trygghet för människor, menar han och nämner det nya regelverket som gör det betydligt enklare för exempelvis affärer att få tillstånd för kameraövervakning.

–  Det är bra att det är enklare att få det i affärer. Samtidigt så tycker jag att det är bedrövligt att man får möjlighet att övervaka så ingen stjäl strumpor, men att det är svårt när vi vill ha upp kameror för att se till att förebygga grova brott och lättare få någon människa fälld för grövre brott. Det tycker jag är förskräckligt, säger Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om