Under viss stimmighet springer barnen mellan plastpåsar för att hitta rätt kläder. Tunikor och hättor i rätt färg ska kläs på. Men snart sänker sig lugnet igen. Under yllekläderna sticker mjukisbyxor och vinterkängor fram, men det märks att eleverna redan börjat träda in i sina nya roller. Som bönder, pigor eller nunnor.
Lajvdagen utspelar sig under reformationen, då den medeltida katolska kyrkan i Sverige omvandlades till den evangelisk-lutherska Svenska kyrkan.
[fakta nr="3"]
Barnen samlas i en ring och instrueras av Erik Strömberg och Lisa Nordemo. De kommer från Västeråsföretaget Lajvverkstaden som håller i dagens rollspel vid Ekudden.
‒Det är en förutbestämd handling, där saker kan ändras beroende på hur eleverna väljer att agera. De kommer att få olika uppdrag, bland annat måste de skaffa arbete för att inte sättas fast för lösdriveri. Det här handlar inte om skådespeleri, utan att leka tillsammans, förklarar Erik Strömberg.
[fakta nr="2"]
Evenemanget är en del i Skapande skola, där skolor kan få statliga bidrag för att ge eleverna tillgång till olika kulturella uttrycksformer.
[fakta nr="1"]
‒Jag hoppas att vi ska få en riktig upplevelse i dag. Något som alla verkligen kommer att komma ihåg, men som också skapar kunskap, säger läraren Elin Larsson som själv spelar abbedissa.
Innan lajvandet drar i gång på allvar är det dags för lunch. Lukas Pettersson får i sin roll som gårdsarbetare börja med att hämta ved, innan han får ta del av köttsoppan.
‒Jag tror att det kommer att bli jätteroligt i dag. Jag har sett fram emot det. Min roll är att hjälpa till i stallet, och jag går oftast hungrig, säger han.
Hans klasskamrat Moa Swärdh är fortfarande lite osäker på sin roll, men hon gillar teater.
‒Jag brukar spela teater inför klassen och tror att det här kommer bli jätteroligt.
Hela klassen sörplar köttsoppa med god aptit, och verkar peppade inför resten av dagen. Innan tidningen lämnar Ekudden hörs en röst ur vimlet, riktad till fröken Elin:
‒Kan vi inte göra detta vanliga dagar också?