Räddningstjänsten satte eld på hus

Västra Sörmlands räddningstjänst satte eld på ett hus i Björkvik, i samband med en övning, som bland annat gick ut på att effektivisera arbetet och testa nya brandsläckningsverktyg.

Räddningstjänsten satte eld på ett hus i Björkvik under en praktisk brandsläckningsövning.

Räddningstjänsten satte eld på ett hus i Björkvik under en praktisk brandsläckningsövning.

Foto:

Övrigt2017-04-01 21:30

Det lilla huset i Janslund stod i lågor under några timmar och rökmoln vällde ut genom fönsterrutorna och dörren, som stod på glänt, medan räddningspersonal arbetade för att släcka branden. Men branden var egentligen antänd av självaste räddningstjänsten, som utförde övningar för att effektivisera arbetet och prova nya brandsläckningsinstrument. Uppemot 15 personer, både brandmän och räddningspersonal i beredskap (RIB), deltog i övningen som främst riktade sig mot RIB-anställda.

– Vi har lite olika instrument som vi ännu inte använt så mycket, som vi ska testa. Bland annat är det släckgranat och skärsläckare, sa Leif Fredriksson på Västra Sörmlands räddningstjänst.

Släckgranaten, som används för att bromsa bränder och snabbt sänka temperaturen, är utvecklad för att kunna användas i slutna utrymmen och aktiveras genom att man drar ut sprintern. Gasen aerosol, som fungerar som släckningsmedel, övergår inom några millisekunder från fast- till gasform och sprider sig utöver det brinnande området. Processen är så effektiv att den kan sänka temperaturen med ungefär 100 grader på 30 millisekunder.

[bild nr="1,2,3"]

Ett annat instrument som testades under övningen var skärsläckaren, som verkar genom att vatten och skärmedel blandas och pressas ut ur ett speciellt munstyckte under ett väldigt högt tryck, och därmed gör ett litet hål i konstruktionen. Hålet blir så litet att det inte tillförs något syre, vilket leder till att släckeffektiviteten blir hög.

– Det är ett instrument man använder för att kunna släcka branden utifrån. Det används genom att man skär hål i väggen och sprutar in brandsläckningsmedel genom hålet, sa Leif Fredriksson.

Räddningstjänsten får inte alltid möjlighet att genomföra övningar av den här typen då de objekt som skall sättas i brand måste vara lämpliga ur miljösynpunkt och godkända av Miljö- och hälsonämnden i Katrineholm.

– Det är inte ofta vi får möjligheten att öva på brinnande hus, säger Leif Fredriksson.

Räddningspersonal i beredskap

Kan ha en annan huvudarbetsgivare.

Ersättning för tid i beredskap samt utryckningar, övningar och utbildning.

Måste ha fyllt 18 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!