Räddningstjänsten får vänta på Rakel

Polisen i Sörmland har redan börjat använda radiokommunikationssystemet Rakel. Men för Västra Sörmlands räddningstjänst dröjer det minst ett år till. Katrineholms och Vingåkers kommuner har fortfarande inte fattat något beslut.

Övrigt2009-03-22 14:28

I veckan ska frågan upp i kommunstyrelsen och då ska det fattas beslut om Katrineholm ska gå med i Rakel-systemet eller inte.

Enligt säkerhetsstrategen Sören Westerlund har inte politikerna något val, de måste säga ja. Annars riskerar införandet av systemet att bli en riktigt dyr historia.

– Vi hoppas att det blir så för vi kan knappast stå utanför, säger Westerlund.

Sören Westerlund har gjort en första sondering och det är i första hand inom räddningstjänsten som Rakel kommer att installeras. Sedan kommer andra viktiga verksamheter inom kommunen att komma i fråga.

Måste fungera i kris

– Det handlar om samhällsviktiga tjänster som måste fungera under en kris, jag tänker på vattenfrågan, vi har vård- och omsorgsförvaltningen och hemtjänst, säger Westerlund.

– På många områden är det högst önskvärt att ha ett säkert kommunikationssystem.

Det som är positivt, berättar Westerlund, är att staten nyligen har beslutat att kommuner kan ansöka om att bidrag för att införa Rakel.

När väl politikerna gett klartecken så tar det ungefär ett år att införa Rakel i kommunen, berättar Westerlund. Ett 80-tal miniterminaler (av typen mobiltelefoner) ska installeras varav över hälften inom räddningstjänsten. Förhoppningen är att Katrineholm ska ha installerat Rakel fullt ut under 2010.

Angeläget

– Det är angeläget, säger Sören Westerlund, för drar det ut på tiden blir den årliga kostnaden för kommunen betydligt högre. De kommuner som inte ansluter förrän 2012 får betala 700 000 årligen. Men sker det under nästa år behöver man bara betala runt 250 000 kronor.

I Vingåker har inte frågan om Rakel hamnat på politikernas bord ännu. Men beredskapssamordnaren Per Lindqvist säger att kommunen i grunden är positiv till att ansluta sig till Rakel.

– Vi deltar i grundläggande upphandlingar så att vi på ett enkelt sätt kan skaffa Rakel, säger beredskapssamordnaren Per Lindqvist.

Men han påpekar att införandet inte är prioriterat i dagsläget på grund av det ekonomiska läget som kommunen befinner sig i. Lindqvist tittar just nu på var i kommunens verksamhet som det nya systemet ska införas.

– Jag kan tänka mig att vi kommer att ha Rakel-kommunikation i ett skarpt läge mellan kommunens krisledning där vi kan kommunicera med känslig verksamhet som hemtjänst, vatten och elbortfall, säger han.

Inom en snar framtid

Rakel är en liten del i kommunens översyn när det gäller hela beredskapsplanen som Per Lindqvist har som uppgift att se över. Men han hoppas att det tas ett formellt beslut inom en snar framtid.

– Har vi ett ställningstagande under 2009 är det bra, säger Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om