Den som gillar paj och också rabarber kunde i går frossa på Yxtaholms slott. Inte mindre än 35 pajer dukades upp. Alla ingick i tävlingen årets rabarberpaj som är en del av rabarberfestivalen.
– Det här är en rolig grej. Det handlar om att vara kreativ hemma i köket. Det är roligt att göra en tävling för allmänheten med en proffsig jury, sa Christoffer Florén, källarmästare på Yxtaholm.
Landslagsman i juryn
Juryn bestod av kockarna Rickard Halleröd från Albert Kök, hotell och konferens i Trollhättan och Johan Jureskog från Rolfs kök. Johan Jureskog är också medlem i Svenska kocklandslaget. Juryn bedömde smak, utseende och kreativitet.
– Vi tittar på om pajskalet är klart, hur söt pajen är och om ingredienserna i smeten är klara, berättade Johan Jureskog.
Det var inte säkert att experimenterande vid pajbakningen lönade sig.
– En perfekt klassisk smulpaj får fler poäng än en halvdan kreativ paj, förklarade Johan Jureskog.
Det var något som tävlande Olle Florén hade fått erfara.
– Jag hade mint i min rabarberpaj ett år och det gick inte hem, berättade han.
I hans tävlingsbidrag i år fanns ingen mint men vad det var för ingredienser ville Olle Florén inte avslöja. Han kom till tävlingen med Anne Kock som däremot berättade om sin paj.
– Jag har havregryn i skalet och lite kardemumma i pajen. Även grädden som ska vara till är smaksatt med kardemumma, sa Anne Kock.
Vann tävlingen gjorde Hans Naess med en paj som förutom rabarber innehöll hallon. På andra plats kom Ulla Danielsson och på tredje plats Kerstin Langhof.
Specialpris för chokladpaj
Fredrik Jonsson fick ett specialpris för sin paj med choklad. Vinnarens paj kommer att bakas och serveras till 2 500 skolelever i Flens kommun.
Under gårdagen korades också årets rabarberpersonlighet. Det blev John Hadvall från Ekobudet i Eskilstuna. Han levererar ekologiska frukt- och grönsakslådor.
Övriga nominerade var Kerstin Björklund vid Warbro Kvarn utanför Flen, Gunnar Lindstedt från Lerbo som är journalist och författare, Mats-Eric Nilsson från Stockholm som är redaktionschef och matskribent samt Mikko Virkkunen som är lärare och kock på restaurangskolan i Katrineholm.