På kommunfullmäktiges ärendelista stod, som punkt nummer sju, kort och gott ”Folkomröstning”. Frågan hade ursprungligen väckts genom en en motion av oppositionsrådet Björn Andersson (M), som kommunstyrelsen för sin del redan tidigare bifallit. Egentligen var det meningen att Vingåkersborna i en folkomröstning skulle få säga ja eller nej till en kommunsammanläggning – i realiteten en sammanslagning eller fusion av Katrineholms och Vingåkers kommuner.
$1
Att frågan skulle bli kontroversiell var väntat. Mindre väntat var kanske, att det i Vingåker fanns en inte så obetydlig opinion mot en kommun sammanslagning – i varje fall med Katrineholm. I den omedelbara debatten efter det att den moderata motionen blev känd nämndes både Finspång och Örebro som lämpligare kommuner för Vingåker att gå samman med.En särskild arbetsgrupp fick i uppdrag att formulera den konkreta fråga som Vingåkersborna i anslutning till det allmänna kommunvalet skulle få ta ställning till. Gruppen enades om kompromiss som dock inte kunde bli särskilt konkret eftersom varken ordet kommunsammanläggning eller orten Katrineholm fick nämnas. Kompromissen löd: ”Har Vingåkers kommun tillräcklig ekonomisk bärkraft för att som egen kommun möta framtidens krav?”
Formuleringen, som framför allt Moderaterna och Socialdemokraterna arbetat fram, kom som något av en skänk från ovan för det lokala Vingåkerspartiet Vägen till livskvalitet, VTL, som sökte en laddad lokal fråga att gå till val på. Som lokalt parti i Vingåkers kommun är den nuvarande kommunen en förutsättning för partiets existens samtidigt som partiets företrädare såg de retoriska möjligheterna i att inför valet argumentera för att utveckla Vingåkers kommun i stället för att avveckla den. Alltså med betoning av kommunen som kommun – inte Vingåker som bygd.
$1
En efter en gick partiernas gruppledare upp i kommunfullmäktiges talarstol på måndagseftermiddagen med samma ärende. Först ut var Lennart Andersson (KD), vars yrkande övriga gruppledare egentligen sedan bara hade att instämma i. Motionären själv, Björn Andersson (M), tyckte dels att syftet med motionen, att väcka debatt, redan var uppnått, dels antydde han motsägelsefullt att frågan kanske var för tidigt väckt.Sedan även kommunalrådet Camilla Anglemark (S) yrkat bifall till det kristdemokratiska förslaget begärde Martin Larsson (VTL) ajournering. Därefter ställde sig Vänsterpartiets, Folkpartiets och Miljöpartiets företrädare även de bakom Anderssons förslag att avblåsa hela folkomröstningsapparaten. Martin Larsson yttrade sig akdrig i sakfrågan som sådan men även VTL ställde sig reservationslöst bakom Anderssons yrkande.
Ett enigt och fullständigt prestigefritt kommunfullmäktige beslutade således att det inte ska bli någon folkomröstning i höst i Vingåkers kommun. Det var ett klokt beslut.
$1
Martin Larsson och övriga företrädare i VTL såg sprängkraften i folkomröstningsfrågan men också och kanske inte minst i den formulering som låg klar för beslut. Redan i slutet av förra veckan hade VTL distribuerat sitt program med det populistiska budskapet att utveckla i stället för att avveckla Vingåker som kommun.VTL hittar säkert för sin del en ny huvudfråga till valrörelsen om än inte med den inneboende sprängkraft som frågan om en kommunsammanslagning. För övriga partier och deras företrädare i Vingåkers kommun betyder måndagens beslut att de i sista stund lyckades komma undan med blotta förskräckelsen.