Premiärgala i väntan på nästa rysaravsnitt

Övrigt2010-09-25 05:00

Det är inte varje dag det är galapreimär på bio i Katrineholm. Men i torsdags kväll bjöd den lovande unge skådespelaren Joakim Lang från Björkvik in till filmfest i Cosmos hos Cinema2.

För mig blev det en upplyftande och samtidigt befriande upplevelse. Dessutom var filmen som Joakim Lang är med i, Tusen gånger starkare, väldigt bra.

Jag måste medge att det händer att jag ibland blir ganska trött på en del extremfeministiskt militanta inlägg i genusdebatten. Jag föredrar en jämställdhetsdebatt. Fundera gärna ett slag över skillnaden.

När jag sett Tusen gånger starkare förstår jag ändå frustrationen över den djupt rotade, konstigt orättvisa könsmaktordning som vi, utan att vi märker det, pådyvlar våra yngre generationerna. Men med konsten, i det här fallet filmkonsten, som medel blir budskapet tydligt och argumenten mycket effektivare än genusdebattens alla mer eller mindre fantasifulla provokationer.

Det var det här som kändes upplyftande. Så politiker i alla partier: förenen eder och sparen inte på kulturanslagen!

Tryggad framtid

Min hustru och jag stod med vår dotterson och växlade några ord med den lokale revy-, teater- och underhållningsnestorn Rolf Edström, några gamlingar och en tolvåring lite vid sidan om alla de premiärfestklädda, vackra ungdomarna.

–När jag ser det här känner jag mig trygg inför framtiden, sade Rolf och jag hummade lite till något slags svar.

Men Rolf Edströms ord fastnade i mig och lite senare fascinerades jag av de flera hundra jublande glada, festande men artiga och nyktra ungdomarna. Nu förstod jag Rolfs ord: med sådana ungdomar kan vi hoppas på framtiden.

Det var både upplyftande och befriande.

Helt befriad

Befriande var galapremiären också av en helt annan anledning. För första gången på flera dagar kände jag mig för en stund helt befriad från att hålla reda på antalet mandat för det ena eller andra politiska partiet i den ena beslutande församlingen efter den andra. Jag ägnade inte en tanke under hela kvällen åt att fundera över vilka partikonstellationer som kan tänkas komma att styra Katrineholm, Vingåker eller Sörmland landsting.

Jag lyckades till och med för en stund glömma bort att oroa mig för att min trasiga nackkota måste skruvas ihop någon gång under hösten.

Lång rysare

Före valet skrev jag i något sammanhang att det som måste hända efter valet blir mer spännande än valrörelsen. Nu tog sig valrörelsen till slut och de sista dagarna blev det riktigt bra fart på den. Själva valnatten och den efterföljande kontrollräkningen, som var klar först i torsdags, blev en flera dagar lång riktig rysare. Veckan som kommer lär bli nästa rysaravsnitt.

Katrineholm är visserligen fortfarande att av Socialdemokraternas starkaste fästen. Men Sahlineffekten, som en del Socialdemokrater själva säger, gör att partiet måste hitta en samarbetspartner för att få majoritet i Katrineholms kommunfullmäktige. Vänsterpartiet skulle säkert sin vana trogen stödja S utan att kräva betalt. Men Vänsterpartiets stöd räcker inte för att få S-majoritet.

Det betyder med all sannolikhet att vi inte behöver räkna med Vänsterpartiet. För varför skulle Göran Dahlström ta med två partier när det räcker med ett? Sverigedemokraterna behöver vi i det här sammanhanget inte tänka på över huvud taget och Kristdemokraterna faller ur räkningen av samma skäl som Vänsterpartiet.

Bäst för kommunen

S och MP kan, med tanke på riksdagspartierna, se ut som det mest logiska alternativet. Men det är av flera skäl inte säkert att Göran Dahlström ser Miljöpartiets Gudrun Lindvall som förstahandsalternativ. För Socialdemokraterna finns tre möjligheter som alla innebär ett samarbeta över blockgränsen. Moderaterna, Folkpartiet eller Centerpartiet.

Som läget ser ut nu, innan partierna hunnit diskutera igenom situationen internt och innan några förhandlingar mellan partierna har inletts, kan Socialdemokraterna komma att bilda majoritet med vilket som helst av dessa tre borgerliga partier.

I lägen som detta är samarbete mellan S och M i kommunerna relativt vanlig. Ett samstyre mellan S och det största borgerliga partiet brukar anses vara pragmatiskt bäst för kommunen. I Katrineholm är situationen just nu den att Moderaterna har en nygammal, mycket försiktig ledare i Lars Härnström – för att uttrycka saken artigt.

Ensam stor stark

Folkpartiet har däremot en mycket stark ledare i den bemärkelsen att Ewa Callhammar var en tung röstmagnet även i detta val. Om vi tänker oss Lars Härnström som ordförande i någon av de tyngre nämnderna, i skuggan av Göran Dahlström och med Ewa Callhammar som oppositionsråd, vilket i det läget får tas för givet, lever Moderaterna mycket farligt som parti inför valet 2014.

Centerpartiet har i Inger Fredriksson en analytiskt kompetent men trots skrivarkompetens lågmäld politiker i ledningen. Det skulle antagligen inte vara svårt för Dahlström att ta med sig Fredriksson. Och i en S och C-konstellation skulle Göran Dahlström också fortsättningsvis med all sannolikhet framstå som ensam stor stark.

Av de tre aktuella borgerliga partierna är Folkpartiet, med tanke på Callhammars förmåga att profilera sig och partiet lokalt, det parti som troligen bäst skulle tåla ett samarbete med S. Men det finns de som säger att Callhammar och Dahlström är alltför lika varandra för att kunna samarbeta bra. Det kan ligga en del i det.

Maktskiftesalternativ

Det finns också ett par maktskiftesalternativ som teoretiskt är fullt möjliga med som politiskt skulle bli synnerligen besvärande. De borgerliga partierna och Miljöpartiet kan med hjälp av antingen Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna bilda en majoritet som försätter Socialdemokraterna i opposition. Inget av dessa alternativ är särskilt realistiskt men kanske kan de påverka positionerna i kommande förhandlingar.

I Vingåker är läget inför kommande överläggningar ännu mer komplext med tanke på att VTL är det tredje största partiet efter S och M och alla övriga partier är små. I motsats till Katrineholm har Vingåkersmoderaterna en stark ledning i form av oppositionsrådet Björn Andersson som i kommunens intresse skulle kunna bli ett kraftfullt och kanske till och med nödvändigt komplement till kommunalrådet Camilla Anglemark (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om