Polisinsats vid skolstarten – så många åkte fast

Förra veckan var det skolstart vid länets skolor. Då passade polisen på att genomföra en polisinsats. Nu kan vi presentera resultatet av insatsen och berätta hur många som åkte fast för fortkörning vid länets skolor.

Polisen genomförde en samordnad insats där hastigheterna vid skolor kontrollerades.

Polisen genomförde en samordnad insats där hastigheterna vid skolor kontrollerades.

Foto: Jarperud Stina

Övrigt2018-07-30 08:04

En samordnad trafiksäkerhetsinsats med fokus på trygghet och hastighet. Så beskrivs arbetet under vecka 34 då polisen gjorde trafikkontroller i samband med skolstarten.

– Vi gör den här insatsen och vi räknar den som en del i vårt trygghetsarbete. Man ska påminnas om att "här är det en skola", säger Per Lange, trafikpolischef i region Öst där Sörmland ingår.

I Sörmland genomfördes totalt 71 kontrolltillfällen under skolstartsveckan.

Och kontrollerna gav resultat. I Eskilstuna och Strängnäs ertappades 77 personer med att köra för fort vid skolorna. I Katrineholm var samma siffra 35 och i Nyköping 64.

– Alla befann sig inte utanför en skola, men i närheten, säger Per Lange.

Bland de ni stoppat, hur allvarliga överträdelser har det handlat om?

– Utanför skolor är de flesta lite försiktiga och vill inte köra för fort. Så det är ingen uppsjö av fortåkare, det är det inte. Vi har inga som drar på i hundra knyck och skiter i att de kör förbi en skola utan det handlar snarare om att man glömmer bort sig.

Är det några föräldrar som fastnar och kör för fort?

– Ja det är det. Den reaktion vi får generellt från de vi stoppar är att det är ju ingen som ville att det här skulle hända. Man kan bli arg på sig själv och det är den enda man blir arg på som regel. Det är väldigt accepterat och det är normen i samhället att man ska köra som folk utanför skolor.

Det var inte enbart hastighetsöverträdelser polisen fick stopp på under insatsveckan.

– Vi ertappade några som var påverkade av alkohol. Två eller tre... Och det är ett bekymmer naturligtvis, säger Per Lange.

Hur tänker ni när ni stoppar någon som kör rattonykter?

– Att vi får fatt i en sån person är en möjlighet för den att få ordning på sitt liv, för som regel är det lite rörigt. Ofta är omgivningen inte omedveten att vederbörande har svårt med spriten, men det här kan vara första gången som någon faktiskt säger det till personen rakt i ansiktet. För det gör vi.

Insatsveckan är årligt återkommande och polisen i Sörmland har i år kunnat ha en högre aktivitet än vid motsvarande insats förra året.

– Det kan bero på många olika orsaker, att man kanske hade mer tid till det här. Det är ju något som utförs av den personal som ändå jobbar. Man försöker ta tiden mellan blåljusuppdragen till just det här och inget annat. Vi hade 71 kontroller under den här veckan i Sörmland. Förra året var det 46, säger Per Lange:

Nästa trafikvecka är vecka 38. Även den är inriktad på hastighet.

– Den gäller också hastighet men är inriktad mer på där man faktiskt gör sig illa, där det är farligt och där man måste sänka hastigheten. Alltså på landsvägar. Då blir det inte lika populärt. Att arbeta med säkerhet är ingen popularitetstävling, utan man ger folk det de behöver snarare än det de vill ha.

Där insatsveckan vid skolor handlar om ett trygghetsarbete kommer insatsen vecka 38 räknas som en säkerhetsinsats. Per Lange ger ett exempel:

– Den tryggaste platsen för ett barn i en bil är kanske i sin mammas knä. Men den säkraste platsen är att sitta ensam i en bilbarnstol. Lite den balansen måste vi ha ute också, säger Per Lange och vänder sig sedan till trafikanterna i Sörmland:

– Vecka 38 handlar det om säkerhetsarbete och då kommer ni inte tycka om oss för då ger vi er det ni inte vill ha.

Under den veckan kontrolleras den miljö som kanske är farligast för skolbarnen.

– Egentligen är det inte trafikmiljön utanför skolan som är farligast för skolbarn. Utan den farligaste miljön för våra skolbarn det är när de står och väntar på bussen på en 70-sträcka. Där har vi faktiskt olyckor som har hänt.

Om insatsen

• Insatsveckan är gemensam i EU. Under vecka 34 kontrollerade polisen hastigheten och trafikmiljön runt skolor och daghem.

• Polisen står där det lokalt är allra viktigast att hålla hastigheten, antingen för att det är många oskyddade trafikanter eller för att trafikmiljön på annat sätt är extra osäker eller olycksdrabbad.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!